Protein är i varje cell av de tusentals miljarder som finns i din kropp. Det kan helt enkelt inte finnas något liv utan protein. Den enda rikare substansen i kroppen är vatten. Cirka 18-20% av kroppens vikt består protein. Du som tränar kanske har benkoll på hur mycket protein du dagligen får i dig, men kan du allt du behöver kunna om protein för det? Här är tio fakta om just protein som du åtminstone bör känna till.

Härstammar från 1800-talet…

Ordet ”protein” kommer från grekiska ”proteios” och betyder ”primär” eller ”håller första plats”. Termen användes för första gången år 1883.

Kan vara farligt att experimentera med…

År 2010 försökte den 20-åriga idrottsmannen Ben Pearson att öka sitt proteinintag för att öka muskelutvecklingen. Ben visste dock inte att han hade en sällsynt genetisk störning, som hindrade hans kropp från att bryta ner proteinet. Det ökade proteinintaget ökade ammoniaknivåerna i blodet, som till slut orsakade hjärnsvullnad och ledde till hans död.

Därför föds vissa med lockigt hår…

Hår består av proteinet som kallas för keratin. Denna typ har svavelbindningar, och ju fler svavellänkar det har, desto lockigare blir en persons hår också.

Kortlivade…

Livslängden för de flesta proteiner uppgår till cirka två dagar – eller mindre. Dock kan den senaste upptäckten av extremt långlivade proteiner ge forskare mer insyn i cellernas åldrande.

Här är osten med mest protein…

Av alla ostar har parmesanost mest protein, med 41,6 gram per 100 gram.

10 smaskiga fakta om pizza som kommer att äta upp dig

10 smaskiga fakta om pizza som kommer att äta upp dig

Vem kan motstå en rykande het, ostmättad pizza med knaprig botten och en symfoni av smaker? Pizza är inte bara en maträtt; det är en global ikon som har erövrat smaklökarna världen över. Men visste du att bortom den utsökta smaken och den oemotståndliga osten finns en...

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

Pepsi, den ikoniska läskedrycken som har präglat vår värld sedan 1893, har inte bara erövrat smaklökarnas hjärtan utan även blivit en kulturell symbol för generationsöverskridande njutning. Med sitt karaktäristiska smakäventyr och imponerande historia har Pepsi...