Vem behöver maskiner när handarbete fanns…?

När pyramiderna var färdigställda var stenblocken så släta och fina att det i princip lika väl hade kunnat vara slipade maskinellt. I dag finns bara ett fåtal slätarbetade stenar kvar på botten av pyramiderna. Detta på grund av en massiv jordbävning som ägde rum på 1300-talet i Giza, vilket fick de bearbetade stenblocken att trilla ner och förstöras. De stenblock som inte förstördes tog araberna till att bygga moskéer med.

Vissa forskare hävdar att man har kunnat se pyramidernas glans från rymden…

Det sägs också att stenblocken var så fint slipade, och tack vare de massiva byggnaderna kunde solen reflektera på pyramiderna så det nästan såg ut som en spegel. Enligt historier och teorier skulle det vara fullt möjligt att se pyramiderna reflektera solen ända från rymden, men det går givetvis aldrig att bekräfta.

Det finns teorier om att det inte var människan som byggde pyramiderna…

Forskare har förbryllats av murbruket som användes för att bygga pyramiderna. Bruket är långt starkare än stenarna som användes och även om forskarna verkligen har analyserat den kemiska sammansättningen av murbruket, har de aldrig någonsin kunnat återskapa det igen. Som en följd av att det aldrig har gått att återskapa har teorier också satt sin grund att de skulle vara byggda av utomjordingar. Men teorierna handlar dock inte bara om murbruket – utan även om den perfektion som de är byggda med.

Pyramiden Cheops har inte fyra sidor – den har åtta…

Man brukar vanligtvis säga att pyramiderna har fyra sidor. Men det här stämmer inte riktigt. Pyramiden Cheops har åtta sidor egentligen. Det finns nämligen en fördjupning av laserprecision som delar varje sida i två delar. Den perfekta delningen har förbryllat forskare i alla tider. För turister är detta totalt omöjligt att se alla åtta sidor från marken. Skulle du vilja uppleva det får du räkna med att flyga rakt över pyramiden när solen står i ett visst läge.

Alltid 20 grader varmt – oavsett årstid…

Temperaturen inuti Cheops är alltid 20 grader varmt. Temperaturen ändrar sig aldrig – oavsett årstid. Vad som fascinerar mest är att temperaturen är jämn med jordens medeltemperatur.

10 fakta du antagligen inte visste om Ölandsbron

10 fakta du antagligen inte visste om Ölandsbron

Ölandsbron är en vägbro i Sverige som går över Kalmarsund, mellan Kalmar på fastlandet och Färjestaden på Öland i Östersjön. Den är en 6 072 meter lång balkbro och har en segelfri höjd på 36 meter och en fri brobredd på 13 meter. Högsta höjd 41,69 meter, lägsta höjd...

10 fakta du antagligen inte visste om nyår

10 fakta du antagligen inte visste om nyår

Nyår är världens största - och mest utdragna - firande. I princip alla länder firar nyår, och att det blir så pass utdraget beror på tidsskillnaderna vi har. Majoriteten firar nyår mellan 31 december och 1 januari, men det finns också de länder som har nyårsfirandet...

10 fakta du antagligen inte visste om dyslexi

10 fakta du antagligen inte visste om dyslexi

Dyslexi är en varaktig funktionsnedsättning som innebär svårigheter med att läsa och/eller skriva. Funktionsnedsättningen beror på en störning i vissa språkliga funktioner som hindrar automatisering av ordavkodningen. Dyslexi är inte relaterat till intelligensnivå på...