Han var den första att antyda existensen av svarta hål…

År 1939 skrev Robert Oppenheimer en artikel med titeln ”Om fortsatt gravitationssammandragning”. Oppenheimers forskning förutspådde exakt existensen av ”döende stjärnor vars gravitationskraft översteg deras energiproduktion”. Eller, som de kallas idag, svarta hål. Många före honom hade observerat relativitetsteori och stjärnors degeneration, men Oppenheimer var den första som insåg att det fanns en bubbla inuti de kollapsande stjärnorna där tiden stannade.

Även om denna del av hans publicerade forskning gick relativt obemärkt förbi i åratal, återupptäckte en grupp fysiker så småningom Oppenheimers teori och insåg att han hade varit den första att antyda att svarta hål existerade. [källa]

Han döpte det första testet av atombomben efter sin avlidna älskarinna…

Jean Tatlock och Robert Oppenheimer träffades i Kalifornien 1936 och hade en affär som skulle fortsätta även efter att Oppenheimer gifte sig med Katherine Puening under år 1940. När de träffades var hon en aktiv kommunist och introducerade Oppenheimer för många personer med anknytning till partiet.

1943 åkte Oppenheimer, som redan var under intensiv observation av amerikanska tjänstemän, på ett övernattningsbesök till Tatlock, vilket orsakade en stor säkerhetsincident. Han förhördes och många år senare skulle besöket göra att Oppenheimer fick sitt säkerhetstillstånd återkallat.

1944 drabbades Tatlock av en överdos av droger och avled i sin lägenhet. Hon lämnade efter sig en osignerad lapp som förklarade hennes val att avsluta sitt liv, men många, inklusive Tatlocks bror, tror att hon var måltavla av amerikanska underrättelsetjänster.

Oppenheimer använde senare kodnamnet ”Trinity” för det första kärnvapenprovet 1945. De flesta tror att det namngavs som en hyllning till Tatlock, som älskade poeten John Donne, författare till dikten ”Trinity”. [källa]

Han kämpade mot kärnvapen efter kriget…

Efter andra världskriget blev Robert Oppenheimer en viktig rådgivare i utvecklingen av USA:s atompolitik. Från 1947 till 1952 var han chef för Atomenergikommissionens allmänna rådgivande kommitté.

När Sovjetunionen detonerade en fissionsbomb under 1949 ville många i den amerikanska regeringen gå vidare med arbetet med en vätebomb. Efter kriget kände Oppenheimer skuld över den massiva förlusten av civila liv som de två atombomberna orsakade i Japan. Som ett resultat beslutade han att inte stödja den fortsatta utvecklingen av kärnvapen. Hans kommitté motsatte sig öppet byggandet av vätebomben, men åsidosattes av president Harry Truman.

Denna opposition skulle bli en annan viktig faktor i förlusten av hans säkerhetstillstånd under de kommande åren. [källa]

Han ställdes inför rätta och förlorade sin regeringsstatus 1954…

Under 1950-talet exploderade en landsomfattande rädsla för kommunismen, och Oppenheimers tidigare kommunistiska kopplingar var ingen hemlighet. Han hade öppet erkänt det i säkerhetsintervjuer innan han tilldelades Manhattan-projektet och hade fortfarande hållit fast vid de flesta av sina vänsterinriktade politiska åsikter. Även om många framstående medlemmar av det vetenskapliga samfundet kom till hans försvar, ledde Oppenheimers kommunistiska kopplingar, tillsammans med hans motstånd till vätebomben, till att han förlorade sitt säkerhetstillstånd 1954.

Det vetenskapliga samfundet var djupt upprörda över beslutet och många började ifrågasätta forskarnas röst och roll i regeringen. Fysikern fick stöd från andra kändisvärdiga namn på området, inklusive Wernher von Braun och Albert Einstein. Efter att utskrifter som släppts från rättegången visades uppenbara felaktigheter av åklagare. [källa]

Under 1950-talet exploderade en landsomfattande rädsla för kommunismen, och Oppenheimers tidigare kommunistiska kopplingar var ingen hemlighet. Han hade öppet erkänt det i säkerhetsintervjuer innan han tilldelades Manhattan-projektet och hade fortfarande hållit fast vid de flesta av sina vänsterinriktade politiska åsikter. Även om många framstående medlemmar av det vetenskapliga samfundet kom till hans försvar, ledde Oppenheimers kommunistiska kopplingar, tillsammans med hans motstånd till vätebomben, till att han förlorade sitt säkerhetstillstånd 1954. Det vetenskapliga samfundet var djupt upprörda över beslutet och många började ifrågasätta forskarnas röst och roll i regeringen. Fysikern fick stöd från andra kändisvärdiga namn på området, inklusive Wernher von Braun och Albert Einstein. Efter att utskrifter som släppts från rättegången visades uppenbara felaktigheter av åklagare.

Blev inbjuden att tala på New York Mineralogy Club – redan som 12-åring

Oppenheimer hade en privilegierad barndom som son till en rik textilimportör. Som pojke blev han intresserad av mineralogi och började skriva brev till New York Mineralogy Club där han beskrev sina teorier bakom kristallina strukturer och polariserat ljus. Gruppen var så imponerad av hans kunskap om ämnet att de bjöd in honom att komma och tala vid ett av deras möten. Då hade klubben dock ingen aning om att Oppenheimer bara var 12 år gammal.

Medan Oppenheimer var orolig för att klubbmedlemmarna skulle bli besvikna när de äntligen träffade honom personligen, insisterade hans far på att han skulle delta. Efter att ha delat skratt över att ha insett deras flitiga föreläsares ålder, hittade klubben en trälåda som han kunde stå på så att han kunde tala ordentligt genom mikrofonen vid sitt utsedda podium. [källa]

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...