För många är ordet ”robot” skrämmande och associeras till att majoriteten av oss människor snart är arbetslösa, då robotarna kommer att ta över våra arbeten. För andra är ordet istället spännande och tilltalande, där de med stora ögon och öron väntar på nästa nyhet inom robotvärlden. Människan har i alla tider haft delade åsikter om robot- och maskinutveckling, och under den industriella revolutionen var många inte sena med att slå sönder de nya maskinerna som skulle hjälpa bland annat lantbrukare, just för att de var rädda. Idag har vi kommit längre än någonsin när det kommer till just robotutvecklingen och det forskas mer än någonsin i artificiell intelligens. Likaså satsar sexbranschen mångmiljardbelopp på att ta fram nya sexleksaker i form av robotar. Här är med andra ord tio fakta som du måste veta om robotar!

Den första ”mördarroboten”…

Det sägs att det var en olyckshändelse, men det första kända fallet av ett robotmord inträffade år 1981, när en robotarm krossade en japansk fabriksarbetare på företaget Kawasaki. Det är ju alltid kul att vara först och unik, men kanske inte just i detta fallet.

Snart kan vi leta bomber med dammsugaren…

Tillverkaren av PackBot (se bild nedanför), som ofta associeras som bombrobot, som bland annat polisen använder sig utav när de misstänker bomber i väskor etc, är också utvecklaren bakom den populära självgående dammsugaren iRobot, och bygger helt på samma teknik.

Snart kanske allt är fossilfritt…!

Chris Melhuish på Bristol Robotics laboratorium skapade robotar som använder bakteriefyllda bränsleceller för att producera el från ruttna äpplen och döda flugor. Målet med projektet: robotar som söker upp sitt eget bränsle.

Kallade sig för cyborg…

Cybernetiken och professorn Kevin Warwick (se bild nedanför) kallade sig för världens första cyborg, med ett datachip implanterat i hans vänstra arm. Han kunde fjärrstyra dörrar och manövrera en elektronisk rullstol bland annat. Idag är detta dock inget nytt, då bland annat ett Stockholmsbaserat företag har erbjudit sina anställda att operera in ett mikrochip i sin handflata för i princip samma syfte.

Snart kan du ersätta din käraste med en robot…

År 2007 trodde robotexperten Henrik Christensen att människan skulle ha sex med robotar inom loppet av fyra år. Visst, tekniken går fort, men vi är inte riktigt där än, även om det är varje sexleksaksutvecklares våtaste dröm.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...