Den mystiska signalen…

År 1977 fick vi en mystisk signal från rymden som varade i hela 72 sekunder. Vi vet än idag inte hur eller var den kom ifrån.

Här snackar vi vatten…!

Det finns en flytande vattenreservoar i rymden som motsvarar cirka 140 biljoner gånger mer vatten än världens alla hav på vår planet. Se bild nedanför.

Alla stjärnor är inte stekheta…

Vår sol är välkänd för att vara något kopiöst varm, precis som de flesta andra. Men amerikanska NASA har faktiskt upptäckt stjärnor som är kalla nog att kunna ta på med handen.

Så länge lever du utan rymddräkt…

Om en astronaut inte håller andan kan hen leva i cirka 30 sekunder utan hjälm ute på en rymdpromenad. Har du dock hjälmen på dig är det totalt omöjligt att vissla.

Om en astronaut inte håller andan kan hen leva i cirka 30 sekunder utan hjälm ute på en rymdpromenad. Har du dock hjälmen på dig är det totalt omöjligt att vissla.

Nej, du får inte ligga på ISS

Det är inte tillåtet att ha sex på den internationella rymdstationen (ISS). En av anledningarna är att NASA och andra rymdmyndigheter inte vill att det ska uppstå onödiga komplikationer.

10 fakta du antagligen inte visste om svarta hål

10 fakta du antagligen inte visste om svarta hål

Svarta hål är, enligt den allmänna relativitetsteorin, en koncentration av massa med ett så starkt gravitationsfält att ingenting - inte ens ljus - kan övervinna kroppens gravitation. Materia eller ljus som kommer in innanför det svarta hålets händelsehorisont förblir...

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

Att universum är stort är det ingen fråga om. Exakt hur stort det är - eller om det möjligtvis är oändligt - vet dock ingen riktigt svaret på, även om det finns en uppsjö av olika hypoteser och teorier. Vad som dock är väldigt klart i det hela, är att vi människor...

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

Jorden är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Det är också vårt hem och hemmet för alla kända levande organismer. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den...