Saturnus är den sjätte planeten från vår sol och den näst största i solsystemet. Det är en gasjätte, som Galileo Galilei var först med att observera genom ett teleskop år 1610. Han såg planeten när ringarnas läge fick planeten att se ut som tre planeter i en klump, vilket gjorde dåtidens forskare mycket förbryllade. Saturnus har 95 gånger så stor massa som jorden och är nio gånger så stor i diameter. Här är ytterligare fakta som du bör känna till om Vintergatans gigantiska planet.

Anses vara vackrast…

Många astronomer anser Saturnus att vara den vackraste planeten i solsystemet på grund av dess fantastiska ringar. I själva verket är planetens smeknamn ”juvelen i solsystemet”.

Inte ensam med sina ringar…

Saturnus är dock inte den enda planeten med ringar. Jupiter, Uranus och Neptunus har också ringar, även om de är mycket svagare och mindre spektakulära än Saturnus ringar.

Skulle flyta på vattnet…

Saturnus är den minst täta planeten i solsystemet, och om det fanns en vattenhink stor nog att rymma Saturnus skulle planeten flyta. Däremot skulle jorden och Mercury sjunka snabbast.

Första närbilderna av planeten…

Den första rymdfarkosten som flög förbi planeten var Pioneer 11, som skickas upp 1973 och anlände år 1979Voyager 1 och 2 har också genomfört förbiflygningar år 1980 och 1981. Voyager 1 är nu den farkost som har färdats längst i rymden, tillverkad av människan.

Ingen bastu direkt…

Det är svårt att veta exakt, men forskare tror att den kallaste punkten på planeten kan bli upp till -212° C. Detta kan jämföra med jordens kallaste uppmätning, som ”bara” var -89° C.

10 fakta du antagligen inte visste om svarta hål

10 fakta du antagligen inte visste om svarta hål

Svarta hål är, enligt den allmänna relativitetsteorin, en koncentration av massa med ett så starkt gravitationsfält att ingenting - inte ens ljus - kan övervinna kroppens gravitation. Materia eller ljus som kommer in innanför det svarta hålets händelsehorisont förblir...

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

Att universum är stort är det ingen fråga om. Exakt hur stort det är - eller om det möjligtvis är oändligt - vet dock ingen riktigt svaret på, även om det finns en uppsjö av olika hypoteser och teorier. Vad som dock är väldigt klart i det hela, är att vi människor...

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

Jorden är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Det är också vårt hem och hemmet för alla kända levande organismer. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den...