Vinter och snö vilar över i princip hela landet för stunden, och det är garanterat fler än jag som längtar till solens varma strålar mot kroppen. Tänk att bara en enda ljuskälla kan påverka allt liv och hur vi mår. Här är tio fakta som du antagligen inte visste om den sol som håller dig vid liv.

Nästan 100% av massan…

Man räknar på att solen innehåller cirka 99,86% av vårt solsystems totala massa – det vill säga Vintergatan, som vårat solsystem så fint heter.

Ytan lika varm som jordens insida…

Jordens kärna är nästan lika varm som solens yta. Men hur varm solens kärna är vågar jag inte ens fantisera om. Den inre delen av jordens kärna beräknas vara cirka 6 000 °C varm.

En hel vetskap att få till solförmörkelse…

För att det ska bli solförmörkelse krävs nästan en hel vetenskap. Solen måste vara exakt på det avstånd att den blir 400 gånger större än månen, samtidigt som solen är 400 gånger längre bort än månen. På så vis blir månen och solen precis lika stora sett från jorden.

1,3 miljoner jordklot…

Solen är ganska stor. Eller ja, den är väldigt stor. Ungefär 1,3 miljoner jordklot skulle få plats i solen, som är en ganska medelstor stjärna, jämfört med många andra stjärnor.

Flaggan på månen kritvit

Den amerikanska flaggan som placerades på månen är numer helt vit tack vare strålningen från solen. Vi får hoppas på att eventuella utomjordingar ser det som en fredsflagga.