Solenergi kallas den energi som kommer ifrån solens ljus. Det är tack vare solenergin som det finns liv på jorden. Utan värme från solen skulle jorden vara kall, och det är solenergin som driver växternas fotosyntes. Vi människor har på senare tid lärt oss att utnyttja solenergin till vår fördel, vilket bland annat har lett till att vi har kunnat generera el billigt. Här är tio fakta som du bör känna till om ämnet.

Graham Bell förespråkade för alternativa energikällor…

Redan år 1917 förutspådde Alexander Graham Bell att ”förbränningen av fossila bränslen skulle ha en slags växthuseffekt” på planeten och argumenterade för användandet av alternativa energikällor som solenergi.

Stora planer för Tjernobyl…

Över 30 år efter härdsmältan i Tjernobyl gör strålningen jordbruk och skogsbruk för farligt i området. Därför arbetar Ukraina med planer att omvandla Tjernobylområdet till en massiv solenergigård istället.

Vill bygga på månen…

Ett japanskt företag föreslår att man bygger solceller på månen för att ge ren energi till jorden. Det är företaget The Shimizu Corporation som ligger bakom och driver idén aktivt. 

Solen är vår framtid…

Vår sol i sig producerar tillräckligt med energi på en enda sekund för att hypotetiskt sett kunna tillgodose behoven på hela vår planet i 500 000 år framåt.

Bayern världsledande…

Bayern – en stat i Tyskland – har fler installerade solcellspaneler än vad som finns installerade i hela USA.

10 mumsiga fakta du antagligen inte visste om kantareller

10 mumsiga fakta du antagligen inte visste om kantareller

I de djupa skogarnas skuggiga skrymslen, under tystnadens täcke och lövverkets myller av grönska, gömmer sig en skatt som länge har kallats "skogens guld" – kantarellen. Denna lilla gyllene svamp, med sin karakteristiska form och milda, nötaktiga smak, har en lockande...