Trey Parker och Matt Stone, skaparna av South Park, har verkligen lyckats med något som slagit igenom stort – och milt sagt något vulgärt. South Park har gjort sig känt för sin frispråkliga, nonchalerande och ironiska ton på omvärlden, och inte bara en gång har produktionen fått ta emot hot från argsinta människor som känner sig stötta. Här är tio fakta om den animerade serien med den kanske grövsta humorn vi har som sänds på TV.

Scientologikyrkan spionerade på South Park…

När skaparna av South Park sände avsnittet där de gör narr av Scientologikyrkan valde sekten att skicka spioner från kyrkan som skulle spionera på Matt och Trey för att hitta något avvikande som de i sin tur kunde använda tillbaka mot dem. När det visade sig att scientologerna inte kunde hitta något spännande om skaparna mer än att de verkade vara väldigt normala människor drog de sig tillbaka.

Hyllades av tourettes-förening…

Amerikanska ”The Tourette Syndrome Association” släppte ett officiellt pressmeddelande strax efter South Park-avsnittet ”Le Petit Tourette” där de berömde serien för sin djupa forskning när det kom till syndromet tourette. I pressmeddelandet hyllade de också serien som lyfter upp syndromet ur skuggorna och skapar debatter kring det. Kanske inte den effekt Matt och Trey hade väntat sig direkt?

Kenny baserad på verklig person…

Karaktären Kenny är faktiskt baserad på en riktig person. Det är en barndomsvän till Trey Parker, som faktiskt till och med hette Kenny, som var byns fattigaste unge, och som tenderade att ständigt skolka från skolan, vilket fick de andra i klassen att skoja om att han hade ”dött” (därav dör Kenny i varje avsnitt). Han hade också en luvtröja som gjorde att det lät som att han mumlade när han pratade. Det låter väl exakt som Kenny i South Park?

Hård och ironisk konkurrens…

När South Park sände sitt ”Family Guy”-avsnitt fick de mottaga blommor från The Simpsons-teamet.

Toppade singellistor…

Sången ”Chocolate Salty Balls” från South Park lyckades med bedriften att bli den mest spelade singeln i Storbritannien år 1998.

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

I en värld där makt, pengar och kriminell kraft kolliderar, har en film stigit fram som en tidlös symbol för de destruktiva lockelserna och farorna som lurar inom den amerikanska drömmen. Brian De Palmas episka mästerverk, Scarface, belyser den mörka sidan av framgång...