Att sova middag, även kallat att ta en siesta, är ett spanskt ord för middagsvila. Det kommer av latinets ”hora sexta”, mer känt som ”sjätte timmen” på svenska, räknat från klockan 06.00, d.v.s. klockan tolv på dagen. I Europa och delar av Asien hör det inte alls till ovanligheten att människor tar en liten tupplur om dagen, och har visat sig att vara väldigt effektivt. Här är tio fakta som du bör känna till om att sova middag, så du kan ta en tupplur med gott samvete framöver!

Det är bevisat att en tupplur effektiverar dig

I de flesta europeiska länder, bortsett Tyskland, hör det inte alls till ovanligheten att man tar en liten siesta, oavsett om du bor i de lite varmare breddgraderna eller de lite mindre varma. Kina, Indien, Japan och delar av Mellanöstern har till och med infört en tupplur under arbetstid, vilket har visat sig att effektivisera de anställdas arbetsprestation

Män tar gärna en tupplur efter sex – till skillnad från kvinnor…

En undersökning där enbart män tillfrågades vad de helst av allt gör efter ett samlag var en tupplur överlägset nummer ett på listan. Att ta en bit mat eller något sött låg på andra plats. Kvinnors svar var mer varierande, där de ville göra allt från att mysa eller prata till att bli lämnade i fred eller få någon matbit serverad till sig.

74% av kvinnorna sover mindre än männen…

En annan undersökning har visat att hela 74% av kvinnorna sover mindre än vad män gör under natten, även om samma studie har visat att kvinnor bör sova en timma mer än vad män gör. Studien påvisade även att kvinnor känner sig mer skyldiga än vad män gör över att ta en tupplur.

Visst kan du ta en tupplur utan att ha dåligt samvete…

Sömnexperter rekommenderar att du aldrig tar en tupplur längre än 1,5 timmar. Detta för att inte påverka nattsömnen för mycket. För de flesta människor är 15-30 minuter av sömn mitt under dagen det bästa alternativet.

Många lider av sömnproblematik – men det går att förhindra med planerade tupplurar…

”The National Commission on Sleep Disorders” uppskattar att cirka 60 000 000 amerikanare lider av någon form av kronisk sömnproblematik, och tror att detta är ett av de största hälsoproblemen kombinerat med överviktighet i landet. Likaså uppskattas en lika stor procentandel av européer ha samma problem, mycket tack vare stressiga arbetsmiljöer och vardagar. En planerad tupplur om dagen är ett sätt att förhindra din sömnproblematik.

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

Många av oss känner nog igen humörsvängarna från en havande kvinna. Antingen har du upplevt det själv eller så har du stått jämte och sett helt oförstådd ut. Men det är ganska fantastiskt och fascinerande vad den mänskliga kroppen genomgår och kan göra i samband med...