Ett nyfött barn brukar ofta leda till fler nyfödda barn, just för att de är så söta smittar tankarna av att ha barn av sig. Vi människor är minst sagt en ganska imponerande varelse, uppenbarligen redan från födseln, och här är tio fakta som du antagligen inte visste om de som är lika små som vi alla varit någon gång.

Föds med fler ben…

Ett nyfött spädbarn har cirka 60 fler skelettben än en fullvuxen man. Flera är dock ganska mjuka till en början och växer ihop under barndomen, vilket leder till att vi får färre när vi blir äldre.

En kopp blod, tack…

När ett barn precis har gått igenom en födsel har han eller hon motsvarande en kopp med blod i kroppen. För att ge perspektiv rymmer en kopp mellan 1,5 – 2,4 deciliter

Så många blöjbyten står du ut med…

Från födseln till potträningen har bebisen varit med om cirka 8 000 blöjbyten totalt. För att inte nämna de tappra föräldrarna som har hjälpt till då, så klart.

Föds utan bakterier…

Bebisar föds helt utan några som helst bakterier i kroppen. Bakteriefloran utvecklas först efter att barnet har lämnat mammans livmoder.

Sova kan man göra när man är död

Totalt förlorar ett föräldrapar tillsammans cirka sex månaders sömn fram till barnen blivit två år gammalt. Det hela är bara ett genomsnitt, och givetvis varierar sömnrytmen från barn till barn.