Spanien, ofta förknippat med sol och bad samt deras omåttligt populära maträtter så som paella och tapas. Spanien är också den populäraste resedestinationen för oss svenskar och ungefär två miljoner solsugna vikingar reser dit varje år. Så givetvis måste ni få tio fakta om detta turistparadis!

Inte störst på spanska…

Det finns fler spansktalande människor i USA än vad det finns i Spanien. Utöver spanskan så talar även ca 27% av den spanska befolkningen antingen katalanska, galiciska eller baskiska.

Ett av världens största turistresmål…

Spanien är många turisters favoritresmål, år 2014 var Spanien det tredje mest besökta landet i hela världen med sina 65 000 000 besökare.

Välplanerat bygge…

Sagrada Família är namnet på en kyrka i Barcelona som man började bygga redan år 1882, den är ännu inte färdigbyggd. Kyrkan beräknas stå klar år 2026, hela 144 år efter byggstarten.

Nationalsång utan text…

La Marcha Real kallas Spaniens nationalsång. vad som är relativt unikt för deras nationalsång är att den från början helt saknade sångtext. Spaniens nationalsång är även den äldsta nationalsången i hela Europa.

Kunde haft Eiffeltornet…

Eiffeltornet var från början planerat att byggas i Barcelona år 1888. Men man avslog beslutet med anledningen att det var ”för dyrt och för konstigt”.