Spansk skogssnigel (Arion vulgaris), populärt kallad mördarsnigel, är en art i familjen skogssniglar. Med ganska stor sannolikhet har du flera kvällar gått och plockat upp dessa små slemmiga varelser från din trädgård, eller kanske näst intill halkat på en när du är ute och går. Det är trädgårdsmästarens största fiende, och det verkar aldrig bli färre av dem – hur många man än plockar! Här är tio fakta som du bör känna till om något som trivs bäst i din trädgård, där den mer än gärna förstör!
Avskydd överallt…
Den spanska skogssnigeln lever på kadaver samt döda och levande växter.
Därför kallas den ”mördarsnigel”…
I och med att den spridits passivt genom att ägg och sniglar följer med transporter av plantor, jord och trädgårdsavfall så har den introducerats och etablerat sig långt utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, och då den på många håll uppträder invasivt har den blivit till ett gissel för odlare och i trädgårdar. Öknamnet mördarsnigel kommer dock främst av att den utövar kannibalism.
Direktexport från Frankrike…
Artens ursprung är oklar. Tidigare, när arten fortfarande felaktigt identifierades som Arion lusitanicus, antogs den härstamma från Iberiska halvön, det vill säga Spanien och Portugal, men senare uppgifter tyder snarare på att sniglarna har sitt ursprung i Frankrike. Tack för detta, fransmännen!
Underart till svart skogssnigel…
Spanska skogssnigelns vetenskapliga namn är Arion vulgaris och tillhör snigelsläktet Arion. Den är nära besläktad med svart skogssnigel (Arion ater) och den beskrivs ibland som dess underart.
Fått enorm spridning tack vare handeln…
På grund av passiv spridning har den spanska skogssnigelns utbredningsområde och populationstäthet ökat på många platser runt om i Europa. Mellan 1950 och 1980 etablerade den sig på många platser i Västeuropa. Under 1990-talet spred den sig till nya områden i Mellan- och Östeuropa på grund av den ökade handeln efter järnridåns fall. Efter Falklandskriget 1982 mellan Argentina och Storbritannien etablerades arten även på Falklandsöarna. Med största sannolikhet kom den dit med brittiska bandfordon.
10 fakta du antagligen inte visste om nyckelpigor
Nyckelpigor (på latin ”Coccinellidae”), en familj i ordningen skalbaggar. Även om vi i Sverige till största del känner till ett fåtal, finns det faktiskt mer än 4 500 arter i världen. De olika arterna varierar väldigt i storlek, allt från en millimeter till hela tio...
10 fakta du antagligen inte visste om bananflugor
I en värld av små och ofta förbisedda varelser har bananflugan skapat ett otroligt rykte. Dessa små flygande insekter har fascinerat forskare och nyfikna sinnen i årtionden. I denna artikel kommer vi att dyka djupare in i bananflugans värld och upptäcka tio...
10 färgfulla fakta du behöver veta om påfåglar
Påfåglar (Pavo cristatus), med sina praktfulla fjäderdräkter och majestätiska hållning, är en av naturens mest gåtfulla och vackra skapelser. Denna artikel kommer att ta oss med på en fängslande resa in i påfåglarnas värld, där vi kommer att utforska deras biologi,...