Hawking är inte direkt blyg för att visa vad han är emot…

Det är ingen nyhet att Stephen Hawking är en stark motståndare när det kommer till krig och bomber. Vid ett tillfälle ska han ha ätit middag med Edward Teller, pionjär inom vätebomben. Eftersom Hawking ”talar” via sin dator får han med hjälp av ögonen och en knapp välja vad som ska sägas. Han ska då ha sagt ”Han är dum!” utan att bry sig om att sänka volymen. En mer öppen protest är nog svår att slå!

Behöll den gamla rösten…

Rösten som Hawking använder sig från i datorn går faktiskt att förfina avsevärt och göra mer ”mänsklig”. Det är MIT-ingenjören Dennis Klatt som utvecklat rösten, men Hawking har bett om att alltid få behålla samma röst, oavsett de nya uppdateringarna som årligen läggs till. Det är alltså Hawkings egna val med att behålla den väldigt ”datorliknande” rösten.

Hans far uppmuntrade honom till att läsa biologi…

Stephen Hawkings far var en medicinsk forskare och uppmuntrade troget sin son att komma in på den medicinska linjen i skolan. Men biologi intresserade inte Stephen alls, eftersom det inte tycktes förklara saker på en grundläggande nivå. Istället valde herr Hawking matematik, som hans far tyckte verkade väldigt opraktiskt och genant.

Hawking har inte alltid haft rätt…

Leonard Susskind (på bilden nedanför), professor i teoretisk fysik, utlöste en debatt med Stephen Hawking, som uppgav att uppgifterna i ett svart hål går förlorade för alltid. Men efter 28 år kunde Susskind visa Hawking att han hade fel. Skam den som ger sig. Det är inte heller första gången som Stephen Hawking har haft fel. Han fick köpa ett års prenumeration av herrmagasinet Penthouse Magazine till sin vän, Kip Thorne, efter att ha förlorat en vadslagning som rör svarta hålens existens.

Även Stephen Hawking ville somliga tysta…

Under sin ”Tidernas Begynnelse”-föreläsning i Japan år 1996 blev han ombedd av den japanska regeringen att inte tala om en eventuell kollaps av universum, eftersom det kunde påverka aktiemarknaden för mycket.

10 fakta du antagligen inte visste om elproduktion

10 fakta du antagligen inte visste om elproduktion

Människans energibehov blir bara större och större i samband med att utvecklingsländerna växer sig starkare ekonomiskt. Försök med att ta fram mer miljövänliga modeller har blivit ett behov och idag finns en handfull länder som mer eller mindre är helt miljövänliga...

10 fakta du antagligen inte visste om gravitation

10 fakta du antagligen inte visste om gravitation

Gravitationen, eller tyngdkraften, är en av universums fyra fundamentala krafter. Det är den attraherande kraft som massor utsätter varandra för, och ger upphov till det som vi kallar massans tyngd. Du kanske trodde att du visste allt om gravitationen, men jag vågar...