Träffade sin livskamrat under en demonstration…

Han träffade sin livskamrat, Eva Gabrielsson, under en demonstration om Vietnamkriget år 1972. Hon var en arkitektonisk historiker och en politisk aktivist också.

Spekulationer om hans död…

Han förlorade sitt liv under en hjärtattack när han stegade upp för en trappa den 9 november 2004. Han blev 50 år gammal och många spekulerade om att det kan bero på flera dödshot som han mottog som redaktör för tidskriften Expo.

Salander baseras på Pippi Långstrump…

Den berömda karaktär i Millennium-serien, Lisbeth Salander, baseras på en vuxen karaktär av Pippi Långstrump från barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Detta har Stieg Larsson själv nämnt i en tidigare intervju.

Bevittnade gruppvåldtäkt…

Enligt Eva Gabrielsson bevittnade Larsson en gruppvåldtäkt av en ung flicka med tre av sina vänner när han var 15 år gammal. Han kunde inte förlåta sig själv för att inte rädda flickan och det förändrade hans liv fullständigt.

Sexuellt våld mot kvinnor är återkommande

Alla hans böcker är teman kring sexuellt våld mot kvinnor och uttryckte sin syn på världen som han inte kunde förstå som en journalist. Han hade beskrivit en fiktiv version av nuvarande Sverige som mycket få människor visste, enligt Gabrielsson.

10 fakta du antagligen inte visste om nordisk mytologi

10 fakta du antagligen inte visste om nordisk mytologi

Nordisk mytologi är den samling myter som fanns i Norden under förkristen tid, främst då vikingatiden. Den utövade religion, som i förkristen tid omgav dessa myter, brukar kallas asatro, en benämning som kom i bruk på 1800-talet. Med kristnandet av Norden kom myterna...

10 fakta du antagligen inte visste om gitarrer

10 fakta du antagligen inte visste om gitarrer

Gitarr är ett stränginstrument som består av en resonanslåda med flat eller något rundad botten och en lång hals försedd med greppbräda. Olika slags gitarrer är exempelvis elgitarr och klassisk gitarr. Men det här visste du redan så klart, så här kommer istället tio...

10 fakta du antagligen inte visste om Greta Garbo

10 fakta du antagligen inte visste om Greta Garbo

Greta Lovisa Garbo, ursprungligen Gustafsson, föddes den 18 september 1905 i Katarina församling i Stockholm och dog den 15 april 1990 i New York. Hon var en svensk skådespelare och anses ha varit en av de största filmstjärnorna under 1920- och 1930-talen. Greta Garbo...