Stockholm Pride har nyligen varit (25-31 juli) och för varje år som går deltar fler och fler människor i den gigantiska paraden, som fått spridning världen över. Men visste du att Prideparaden faktiskt inte grundades i Stockholm? Eller vet du ens hur många som ungefär deltar i paraden årligen? Här är tio fakta som du bör känna till om något så viktigt som Stockholm Pride!

En knapp halv miljon…

År 2015 deltog och tittade uppskattningsvis 450 000 människor på den årliga paraden! Det innebär att motsvarande cirka 5% av Sveriges befolkning deltog, varav 45 000 valde att tåga i paraden!

Därför finns paraden…

Varför finns Pridefestivalen? Till en början grundades festivalen till minne av polisprovocerade upplopp bland homosexuella i New York hösten år 1969.

Varit värd för Europride…

I Europa startades Europride som firades i olika länder varje år. 1998 firades Europride i Stockholm och året efter fortsatte man med ett liknande arrangemang lokalt, under benämningen Stockholm Pride, som sedan dess vuxit i omfattning år efter år. År 2008 var Stockholm Pride värd för Europride en andra gång.

Grundades inte i Stockholm…

Även om Pridefestivalen har sin stora parad i huvudstaden, Stockholm, var det faktiskt inte där den grundades. Den första Pridefestivalen hölls i Örebro redan den 15 maj år 1971 av lokalförening ”Gay Power Club”, där ett av kraven var att två av samma kön skall få gifta sig med varandra.

Stockholm Shame i protest…

Under tidigt 2000-tal reagerade vissa i HBTQ-rörelsen på att Stockholm Pride blivit för kommersiellt och arrangerade under ett par år motfestivalen Stockholm Shame.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...