Att fotboll är Sveriges nationalsport och det svenska fotbollslandslaget har ett stort inflytande på fotbollen i landet är kanske ingen nyhet. Därför tänkte vi på 10fakta.se att det är hög tid på att bjuda på lite läsning om det svenska fotbollslandslaget, som du kanske inte kände till sedan tidigare! Håll tillgodo!

Svenska fotbollslandslaget satte publikrekord mot Västtyskland…

Svenska fotbollslandslaget största publikrekord på hemmaplan var mot Västtyskland år 1965. Hela 52 943 människor befann sig på arenan, men dessvärre fick Sverige stryk med 1-2.

Svenska bollspelsförbundet…

”Svenska Bollspelförbundet”, som idag heter ”Svenska Fotbollsförbundet” var ett av de sju länder som var med och grundade FIFA år 1904. Först två år senare, 1906, fick Svenska Fotbollsförbundet det namn vi känner till idag.

Sveriges första gräsplaner…

Först år 1909 anlades de första gräsplanerna i Göteborg och Stockholm. Innan dess spelade fotbollslandslaget på grus.

Första svenska officiella landskampen…

År 1908 spelade Sverige sin första officiella landskamp. Matchen ägde rum i Göteborg och spelades mot grannlandet Norge. Svenska landslaget vann matchen med hela 11-3!

Gick dåligt i olympiska debuten…

I den olympiska debuten senare under året gick det dock avsevärt sämre – förlust med 1-12 mot England och 0-2 mot Nederländerna. Men vad gör det när man har utklassat grannlandet?

10 fakta du antagligen inte visste om Muhammad Ali

10 fakta du antagligen inte visste om Muhammad Ali

Muhammad Ali (född som Cassius Marcellus Clay Jr.) föddes den 17 januari 1942 i Louisville i Kentucky, USA, och gick bort den 3 juni 2016 i Scottsdale i Arizona, 74 år gammal. Han var en amerikansk professionell boxare och flerfaldig världsmästare i tungvikt. Ali -...

10 fakta du antagligen inte visste om innebandy

10 fakta du antagligen inte visste om innebandy

Sverige, Finland, Norge, Kanada och USA hävdar alla att spelet har sitt ursprung i deras land, eftersom lokalbefolkningen hittade ett sätt att spela ishockey även när det inte var snö eller isigt ute! Så ingen är med andra ord riktigt säker på innebandyns ursprung....

10 fakta du antagligen inte visste om Michael Jordan

10 fakta du antagligen inte visste om Michael Jordan

Michael Jordan föddes den 17 februari 1963 i Brooklyn i amerikanska New York. Han är en amerikansk före detta professionell basketspelare. Jordan anses av många vara den bästa basketspelaren genom tiderna och spelade under sin storhetstid för Chicago Bulls i NBA....