År 2014 hade Swedish Match 4 395 anställda i över nio länder, med produkter som säljs i över 100 länder. Trots framgångssagan kantas snustillverkaren av exportproblem till andra EU-länder, som var ett av villkoren för Sveriges medlemskap i EU. Vi har tidigare gått igenom tio fakta om snus, och här kommer också tio fakta som du bör känna till om Sveriges största snustillverkare – Swedish Match!

Förbjudet att exportera inom EU…

Snus är den enda svenska konsumentprodukt som är förbjuden att exportera till andra EU-länder, men det är tillåtet att tillverka och exportera från alla andra EU-länder till Sverige. Detta trots att EU konstaterat att svenskt snus är 90-95% mindre skadligare än cigaretter och andra tobaksprodukter som är tillåtna i hela EU.

Satsar numera bara på snuset…

Swedish Match varken tillverkar eller säljer cigaretter, cigarettverksamheten avyttrades år 1999.

Omfattas av livsmedelslagstiftningen…

Snus omfattas av den svenska livsmedelslagstiftningen sedan 1971, och sedan år 2016 är det lag på att snus tillverkat i Sverige inte får innehålla mer av vissa cancerframkallande ämnen än vad som är tillåtet i choklad.

Väldigt liten omsättning, globalt sett…

Swedish Match omsätter drygt fem miljarder kronor på snus globalt, vilket är mindre än marknaden för nikotintuggummi i Europa. De sex stora cigarettbolagens samlade årsvinst uppgår till 340 miljarder kronor.

Swedish Match hoppas på en ökning…

Snus var Sveriges åttonde mest exporterade livsmedelsprodukt under år 2014.

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

Pepsi, den ikoniska läskedrycken som har präglat vår värld sedan 1893, har inte bara erövrat smaklökarnas hjärtan utan även blivit en kulturell symbol för generationsöverskridande njutning. Med sitt karaktäristiska smakäventyr och imponerande historia har Pepsi...

10 fakta du antagligen inte visste om företagslån

10 fakta du antagligen inte visste om företagslån

Borta är den tid då endast stora företag med reviderade bokslut och en omsättning på flera miljoner kunde få ett företagslån hos banken. Idag finns en uppsjö av mindre långivare som erbjuder företagslån speciellt anpassade för småföretag. Jämför företagslån på...