Tandkräm, eller tandpasta som det kallades förr, är något som vi dagligen använder oss utav. Oftast innehåller tandkrämen fluor för att förhindra karies och finns i en hel uppsjö av olika smaker, tubformer och priser. Men även om det är något som man använder sig utav varje dag kanske man inte vet så mycket om det? Hur mycket vet du om tandkräm egentligen? Här är tio fakta som du garanterat måste känna till för att vara förberedd i hela tandkrämsdebatter!

Egypterna använde en form av tandkräm för redan 7 000 år sedan…

Omkring 5 000 år f.Kr. skapade egyptierna ett pulver för tänderna som bestod av krossade oxhuvuden, pimpsten, krossade äggskal och myrra. Romarna och grekerna använde krossat träkol och bark istället. Romarna tillsatte även kryddörter för att lindra dålig andedräkt. Det dröjde till omkring år 1700 innan läkare, tandläkare och kemister i Europa och Amerika utvecklade ett tandpulver. Det innehöll natriumbikarbonat som huvudingrediens och ibland även tegel, vilket gjorde det skadligt att använda. I början på 1800-talet tillsattes även glycerin till pulvret och första riktiga tandkrämen var skapad. År 1873 lanserade företaget Colgate den första massproducerade tandkrämen – på burk. Först 19 år senare kom tandkrämen på tub.

Romarna borstade tänderna med urin som ingrediens…

Men vad som skilde romarna från egypterna och grekerna var att de också använde sig utav urin i sin tandkräm, just för att ammoniakhalten var bra som substitut för rengöringsmedel

Även på 1700-talet fanns det urin i tandkrämen…

Lyckligtvis levde vi varken under romartiden eller på 1700-talet. Men varför bör vi vara glad över det? Jo, för att urin användes även då i tandkrämen av samma anledning – ammoniaken.

Många ämnen av de som användes förr används även idag…

Även idag använder sig många tandkrämer av samma ämnen som fanns på den gamla tiden. Enda skillnaden? Idag görs dessa föreningar i laboratorier, vilket är mer hygieniskt för människan.

Fluor såg för första gången dagens ljus i tandkrämen…

År 1914 lade man för första gången till fluor i tandkrämen. Fluoret hjälper till att förhindra karies i tandköttet och tänderna.

10 fakta du antagligen inte visste om parfym

10 fakta du antagligen inte visste om parfym

Alla vill väl lukta gott? Och vad är då inte en bättre substans än just parfym? Vi säger som Marie Antoinette sade på 1700-talet: "Det är bra att parfym finns, men det är synd att det ska behöva användas". Med denna korta inledning bjuder vi här på tio fakta som du...

10 fakta du antagligen inte visste om avföring

10 fakta du antagligen inte visste om avföring

Alla gör vi det – en del flera gånger om dagen, andra några gånger i veckan. Trots att det är lite tabubelagt är det också något av det viktigaste som finns i nuläget att faktiskt prata öppet om – att bajsa. Idag saknar en majoritet av invånare på vår planet en riktig...