Födelsedagskalas, bröllop, begravningar, studentfester, namnsdagar, midsommar och förlovningar. Ja, tårta äter vi gärna så fort det är en högtid. Allt från choklad och citron till jordgubb och marsipan. Smakerna är oändliga och tårtorna blir bara mer och mer avancerade och välgjorda. När åt du en tårtbit senast? Du minns det säkert, för det känns lite som att vi människor äter en bit tårta så fort möjligheten finns. Här är tio fakta som du bör känna till om tårtor i alla dess former.

Jag föredrar nog dagens tårtor…

Ordet tårta hade en helt annan innebörd under medeltiden. Då associerades nämligen ordet till ett platt och runt bröd som var hårt bakat på bägge sidor. När man hör ordet tårta idag är ett platt bröd inget man direkt kanske förväntar sig.

Världsrekordet i tårtätning…

Självklart finns det världsrekord för i princip allt, och Sonya Thomas lyckades trycka i sig hela 2,2 kg frukttårta under loppet av tio minuter. Snacka om rekord! Bilden nedanför är på Sonya från en korvätartävling.

Räkna med stortvätt…

Enligt en gammal brittisk sägen skulle man lägga en frukttårta under kudden för att under nattens gång drömma om drömprinsen (eller prinsessan). Frågan är bara om det är värt allt kladd man får städa upp när man har vaknat.

Klassiska uttryck har hängt med länge…

Det gamla talesättet ”You can’t have your cake and eat it” myntades redan under 1500-talet. Däremot kom uttrycket ”a piece of cake” så sent som under 1900-talet.

Ordet är antagligen skandinaviskt…

Man vet inte så mycket om var ordet ”cake” (tårta) kommer ifrån, men de teorier som väger mest hos analytikerna är att det kommer från det norska ordet ”kake” eller vårat svenska ”kaka”. Självklart hoppas vi på det sistnämnda!

10 smaskiga fakta om pizza som kommer att äta upp dig

10 smaskiga fakta om pizza som kommer att äta upp dig

Vem kan motstå en rykande het, ostmättad pizza med knaprig botten och en symfoni av smaker? Pizza är inte bara en maträtt; det är en global ikon som har erövrat smaklökarna världen över. Men visste du att bortom den utsökta smaken och den oemotståndliga osten finns en...

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

Pepsi, den ikoniska läskedrycken som har präglat vår värld sedan 1893, har inte bara erövrat smaklökarnas hjärtan utan även blivit en kulturell symbol för generationsöverskridande njutning. Med sitt karaktäristiska smakäventyr och imponerande historia har Pepsi...