Visste du att ordet ”tatuering” kan spåras tillbaka till det polynesiska substantivet ”tatau”, som betyder ”punktering, markering gjord på huden”? I dagens samhälle hör det inte till ovanligheterna att stöta på en tatuerad individ, och du kanske själv har en tatuering någonstans på kroppen? Här är tio fakta som du bör känna till om tatueringar!

Många har vittnat om missnöje…

Om du är utomlands och vill skaffa en hennatatuering ska du vara noga med att kolla upp vad det är som du egentligen sätter på din hud. Hälsomyndigheterna varnar nämligen om att billiga hennakopior kan skapa ärrbildningar på din hud, och likaså andra reaktioner i form av allergi och eksem.

Mike Tysons tatuering är upphovsskyddad…

S. Victor Whitmill, konstnären som skapade den kända ansiktstatueringen för Mike Tyson år 2003, stämde produktionsbolaget Warner Bros för att de efterliknat tatueringen på skådespelaren Ed Helms ansikte i filmen ”Baksmällan del II” (se bild nedan). Det tillkännagavs senare av Warner Bros att frågan var ”löst i godo”, vad det nu innebär.

Barbie försökte ge sig in i branschen…

Leksakstillverkaren Mattel började sälja en Barbie-docka vid namn ”Butterfly Art Barbie” år 1999, som innehöll en tatuering av en fjäril på dockans mage. Likaså fick man med tillfälliga tatueringar till dockans ägare i paketet. Försäljningen av Barbie-dockan fick dock dras tillbaka ganska omgående efter klagomål från arga föräldrar.

Nu är det fritt fram igen…!

Tatueringar är en vanlig syn nu för tiden, oavsett var i världen du befinner dig. Men i New York, USA, var det olagligt att tatuera sig mellan 1961 till 1997 på grund av den utbredda hepatit B-smittan.

Och en del njuter dessutom av det…

Huden kan bli ”nålad” av ett tatueringsverktyg i upp till 3 000 gånger per minut beroende på hur tjock huden är och hur mycket färg som används.

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

Vår kropps försvarsmur mot sjukdomar är en imponerande och komplex mekanism som vi oftast tar för given - vårt immunsystem. I denna artikel kommer vi att utforska fascinerande fakta om vårt immunförsvar, hur det fungerar och dess avgörande roll för att hålla oss...