The Last Samurai (även känd som ”Den Siste Samurajen” på svenska) är en amerikansk-japansk film från 2003 i regi av Edward Zwick, med Tom Cruise, Ken Watanabe och Billy Connolly i rollerna. Filmen handlar om den amerikanske soldaten Nathan Algren (spelad av Tom Cruise), vars personliga och känslomässiga konflikter leder honom i nära kontakt med samurajer under Meijirestaurationen i kejsardömet Japan under 1876 och 1877. Har du möjligtvis sett filmen? Här är i så fall tio fakta som du garanterat inte kände till om den!

Titeln syftar egentligen inte på Tom Cruises karaktär…

The Last Samurai, som titeln lyder, är plural på engelska och refererar egentligen till den sista klanen av samurajer – alltså inte bara Tom Cruises karaktär, Nathan Algren.

År av träning innan filminspelningen påbörjades…

Det hör inte alls till ovanligheten att skådespelare tränar olika färdigheter innan en filminspelning. Tom Cruise tränade både japanskasvärdhantering och fäktning hela två år innan filminspelningen påbörjades.

Spelades inte in i Japan…

Filmen utspelar sig i Japan och berör den japanska kulturen, vilket då kan tyckas ironiskt att det faktiskt spelades in i Nya Zeeland – precis som bland annat Sagan om Ringen gjorde.

Ken Watanabe introduceras till den västerländska publiken…

The Last Samurai var den första filmen där den japanska skådespelaren Ken Watanabe (till vänster på bilden nedanför) introducerades till den västerländska publiken. Detta var också den första filmen han var med i där han pratar engelskaKatsumoto, karaktären som han spelar i filmen, var dessutom baserad på en verklig historisk människa.

Kunde ha blivit halshuggen…

Olyckor sker alltid – somliga milda, andra lite grövre. Under en fäktningscen halshöggs nästan Tom Cruise av misstag, av ett riktigt samurajsvärd.

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

I en värld där makt, pengar och kriminell kraft kolliderar, har en film stigit fram som en tidlös symbol för de destruktiva lockelserna och farorna som lurar inom den amerikanska drömmen. Brian De Palmas episka mästerverk, Scarface, belyser den mörka sidan av framgång...

10 fakta du antagligen inte visste om Breaking Bad

10 fakta du antagligen inte visste om Breaking Bad

Breaking Bad är en av de mest hyllade TV-serierna genom tiderna, och dess komplexa berättelse och karaktärer har fångat publiken från första stund. Men bakom kulisserna finns det en mängd fascinerande fakta och intressanta anekdoter som kan kasta nytt ljus över denna...

10 fakta du antagligen inte visste om filmen Barbie

10 fakta du antagligen inte visste om filmen Barbie

En av 2023 års största biosuccéer har utan tvekan varit filmen Barbie, som är en brittisk-amerikansk romantisk komedi- och fantasyfilm, regisserad av Greta Gerwig. Den är baserad på Barbiedockorna av Mattel och det är den första spelfilmen som har baserats på dockan....