I Sverige är vi väldigt glada i träd – speciellt när det kommer till husbygge. Och det kanske inte är så konstigt, då vi bland annat är kända för vår höga kvalité på våra träd. Här är dock tio fakta som du antagligen inte kände till om träd sedan tidigare!

Världens giftigaste träd finns i USA…

Trädet Hippomane mancinella, som du främst finner i Florida, USA, anses vara det mest giftiga trädet i världen. Det orsakar smärtsamma blåsor om du står under trädet när det regnar. Om du råkar befinna dig i närheten av ett brinnande Hippomane mancinella-träd kan det innebära en direkt livsfara – speciellt för dina ögon. Skulle du dessutom få för dig att äta dess frukt kan det leda till en direkt död.

Brände ner ett av världens äldsta…

Och på tal om Florida; en metamfetamin-knarkare kröp vid ett tillfälle in i ett 3 500 år gammalt träd – som gick under namnet ”Senatorn” (se bild nedanför) – och råkade av misstag bränna ner det. Trädet var det femte äldsta dokumenterade trädet på vår planet.

En annorlunda begravningsmetod…

Om ett barn dör innan han eller hon börjar att få tänder på den indonesiska ön Tana Toraja, skär familjen ett hål i ett trädet och placerar det döda barnet inuti. Trädet växer åter ihop runt barnet och absorberar det.

Trädet som äger sig självt…

USA har gjort sig känt för märkliga lagar, och här är nog ett praktexempel på just en märklig lag som har gått igenom. Ett träd i Aten, Georgia, äger juridiskt sett sig själv. Dess tidigare ägare, professor Jackson, älskade eken så mycket att han under 1800-talet testamenterade trädets ägande till trädet självt. Likaså markytan åtta meter åt alla håll.

Hjälper varandra…

Forskare har funnit att äldre större träd delar näringsämnen med mindre träd, som senare på sätt och vis återbetalar dem när de har utvecklats och har blivit större.

10 fantastiska landskap som nästan ser overkliga ut

10 fantastiska landskap som nästan ser overkliga ut

Upptäck den överväldigande skönheten och förunderliga mångfalden hos vår planet genom en visuell resa till några av de mest hisnande landskapen på jorden. Denna artikel bjuder på en samling bilder som fångar den naturliga prakt och de otroliga formationer som präglar...

10 fakta du antagligen inte visste om norrsken

10 fakta du antagligen inte visste om norrsken

Norrsken, även kallat polarsken, är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i jordens atmosfär. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket...

10 fakta du antagligen inte visste om bensin och olja

10 fakta du antagligen inte visste om bensin och olja

För första gången i modern tid har behovet av bensin och olja börjat att minska - trots att det fortfarande är en väldigt liten minskning. Den största anledningen bakom minskandet av framförallt bensin beror på den ökade försäljningen av elbilar. Men än så länge är...