Hälften under ytan

Lite drygt hälften av hela USA:s militära och nukleära vapenarsenal finns fördelat i totalt 14 olika bärande ubåtar. 

Kunde inte manövrera toaletten – dog

Under andra världskriget år 1945 blev 43 tyskar tillfångatagna, och fyra dog, på ubåten U-1206 (se bild nedanför). Anledningen berodde kort och gott på att en av besättningsmännen inte kunde manövrera toaletten ombord, vilket till slut röjde deras position efter att de blev tvungna till att gå upp till ytan.

Mysteriet runt den sovjetiska ubåten

En sovjetisk ubåt sjönk till havets botten med totalt 34 stridsspetsar ombord. Stridsspetsarna är borta och ingen vet än idag var de finns någonstans.

Tar enorm tid att bygga

Det tar cirka 1 000 år för en man att under normala arbetstimmar bygga en Virginia-klassad nukleär ubåt.

Därför är de ofta gula

Den främsta anledningen till att ubåtar är gula – eller framförallt var förr – beror på att den gula färgen är svårast att upptäcka på djupt vatten.

10 fakta du antagligen inte visste om trafiken

10 fakta du antagligen inte visste om trafiken

Trafik är en grundläggande och oumbärlig del av vårt moderna samhälle. Det påverkar våra vardagliga liv och har betydande konsekvenser för ekonomin, miljön och vår övergripande livskvalitet. Trots att vi har sett en rad framsteg inom trafiksektorn de senaste åren,...

10 fakta du antagligen inte visste om Renault

10 fakta du antagligen inte visste om Renault

Renault S. A. är en fransk multinationell fordonstillverkare med huvudkontor i Boulogne-Billancourt i norra Frankrike. Idag ingår även märkena Dacia och Renault Samsung Motors i koncernen. Lastbilsdivisionen sköts sedan försäljningen 2001 av Volvo i dotterbolaget...