Vinter är den kallaste av de fyra årstiderna i områden med subtropiskt, tempererat klimat, subarktiskt klimat samt polarklimat. I tropiskt klimat kan begreppet ibland användas istället för ”regnperiod”. Här i vårt avlånga land i nord är vintern på många ställen som allra kallast för stunden, men nu går vi åtminstone mot våren igen! Eftersom vintern ser så olika ut i olika klimatzoner saknas en allmänt erkänd definition. Ett förslag är att vintern på Norra halvklotet omfattar november, december, januari, februari och i vissa lägen mars. På Södra halvklotet är det juni, juli och augusti som brukar räknas som vintermånader. En annan vinterdefinition är perioden mellan lövfällningen och lövsprickningen eller den tid då det mer än bara tillfälligt brukar ligga snö på marken. Hur definierar du vintern? Medan du funderar på det kan du ta och läsa tio viktig fakta som du med stor sannolikhet åtminstone inte kände till om vintern!

Dubbelt så många dör under vinter…

I de länder där ett subtropiskt- eller polarklimat finns (som för oss här i Sverige), dör cirka dubbelt så många människor under vinterperiod jämfört med när sommarhettan slår till. Den främsta anledningen är dess kyla och olyckor som sker på de hala vägarna.

Män går igång mer på bröst och kvinnokroppar under vinter jämfört med sommar…

I en studie rankade män bilder av kvinnors bröst och kroppar som mer attraktiva under vintermånaderna, medan de rankade bilder av kvinnors ansikten samma som under övriga perioder på året. Forskare tror att på grund av att män inte ser kvinnors kroppar lika mycket under vinter, så blir de mer upphetsade när de väl får se – vilket innebär under vinterhalvåret.

Ju närmare solen är – ju kallare på jorden…

Även om det här kan verka verkar totalt bakvänt, så är jorden faktiskt som allra närmast solen i december, även om vintersolståndet är den kortaste dagen på året. Om allt hade varit logiskt borde det ha varit som varmast när jorden står närmast solen – men icke!

Man kan ha fobi mot snö…

Idag finns det rädslor och fobier mot nästan allt, men visste du att det även finns fobi mot snöChionofobi är en ihållande rädsla för snö, särskilt att man ska fastna i eller bli instängd av snö. Termen kommer från det grekiska orden ”Chion” och ”Phobos”, som betyder ”snö” respektive ”rädsla”.

Världens största snöflinga fångades i USA 1887…

Enligt Guinness Rekordbok föll den största snöflingan som någonsin har observerats och dokumenterats den 25 januari år 1887 i Fort Keogh, Montana, USA. Den var hela 38.1 cm bred och 20.32 tjock när den föll mot marken. Färdigbakad snögubbe?

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...