Walt Disney grundades av mannen med samma namn, som föddes 1901 och dog år 1966. Idag producerar Disney filmer på löpande band, men under årens gång har företaget lyckats skapa en stor drös av karaktärer som spelat in i mångas barndom – och kanske gör än idag. Antalet Oscars© som de totalt vunnit för sina filmer börjar bli oräkneligt. Här är tio överraskande punkter som du bör känna till om företaget som får barn och vuxna att skratta världen över!

Drabbar nog ingen fattig…

Tre av de fem största filmerna som ekonomiskt floppat (”Milo mot Mars”, ”The Lone Ranger” och ”John Carter”) i Walt Disneys historia har producerats av Disney för en total förlust av 366 000 000 dollar. Det lär ha svidit.

Disneyrenässansen…

Alla de Disneyfilmer som producerades under 1990-talet är från en period som kallas för ”Disneyrenässansen”, och ansågs ha börjat med ”Den Lilla Sjöjungfrun” (1989), och slutade med ”Tarzan” (1999), där Disney tjänade totalt 3,9 miljarder dollar världen över. Det är kul när det går bra för andra, eller hur är det man brukar säga?

Antagligen den bästa julklappen…

Grundaren för Walt Disney, som givetvis också bekant heter Walt Disney, gav sin städerska aktier i företaget varje år i form av julklappar. Städerskan gick minst sagt bort som miljonär när tiden var inne för henne.

Snacka om diskretion…

En film med titeln ”Escape from Tomorrow” (2013) spelades in helt och hållet på Disney World, utan att Disney ens visste om det. Skådespelarna fick läsa sina manus med hjälp av mobiltelefoner för att hålla sig diskreta. Men visst tusan lyckades man!

Tillåter inte extern reklam…

Disney Channel accepterar inte någon annons som inte tillhör företaget eller dess dotterbolag. Den enda reklam som det sänds för är sina egna föreställningar och produkter.

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

Pepsi, den ikoniska läskedrycken som har präglat vår värld sedan 1893, har inte bara erövrat smaklökarnas hjärtan utan även blivit en kulturell symbol för generationsöverskridande njutning. Med sitt karaktäristiska smakäventyr och imponerande historia har Pepsi...