Operativsystemet Microsoft Windows XP blev färdigutvecklat den 17 augusti 2001 och gavs först till datortillverkare, tillverkningsindustrin, företagskunder och detaljhandelskanaler endast en vecka senare. Microsoft fick måtta en hel del kritik för sin föregångare, Windows 2000, då konsumenterna ansåg operativsystemet för stelt och svårt att använda. Därför chockade Microsoft alla genom att släppa ett avsevärt mer färgglatt och gladare system. Du har med all säkerhet använt Windows XP tidigare, och med största sannolikheten haft det på någon gammal hemmadator. Här är tio fakta som du bör känna till om Windows XP!

Används än idag…

Trodde du att du var en av de få som envist vägrar att uppgradera? Tja, du är inte ensam! Det finns över 500 000 000 exemplar som fortfarande är i bruk i dag av Windows XP. Det motsvarar cirka 30% av alla PC-datorer!

Ändrade gränssnittet för Windows 8…

Windows XP är minst sagt ett populärt operativsystem, och detta fick Microsoft erfara när de lanserade Windows 8. Många användare laddade ner program som kunde efterlikna operativsystemet Windows 8, så det såg ut precis som Windows XP, med startmenyn, skrivbordet, färgteman. Ja, allt!

Känsligt för attacker…

Trots att hela 30% av alla PC-datorer fortfarande har Windows XP som operativsystem är systemet i sig oerhört känsligt och utsatt för hackerattacker. Om du fortfarande använder dig utav Windows XP är det sex gånger större risk att du blir utsatt för digitala övergrepp än om du använder ett nyare system från Microsoft.

Skatteverket i USA hängde inte med i utvecklingen…

Skatteverket i USA (IRS) använder fortfarande operativsystemet i fråga. Ja, du hörde rätt. De applikationer som IRS kör med är inte kompatibla med nyare operativsystem, vilket har gjort att de måste fortsätta använda det äldre systemet istället för de nyare från Microsoft. En lösning på detta har dock varit under utveckling sedan länge tillbaka.

Har dock börjats att byta ut…

De flesta bankomaterna, oavsett vilken del i världen du befinner dig, använder sig fortfarande av Windows XP som operativsystem.

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

Datavirus - även kallat datorvirus - är skadliga datorprogram som sprider sig genom att lägga en kopia av sig själva inuti andra program, värdprogram, på sådant sätt att koden körs då värdprogrammet körs. Då ett infekterat värdprogram körs kan dess virus spridas...

10 fakta du antagligen inte visste om radio

10 fakta du antagligen inte visste om radio

Den första officiella radiosändningen ägde rum den 23 december 1900. Reginald Fessenden, en kanadensisk ingenjör och uppfinnare, sände en trådlös radiosignal över en kort sträcka i Brant Rock, Massachusetts, USA. Under sändningen spelade han även upp musik och läste...

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....