Zimbabwe – officiellt Republiken Zimbabwe – och tidigare känt som Sydrhodesia och Rhodesia, är en kustlös stat i södra Afrika som gränsar till Botswana, Moçambique, Sydafrika och Zambia. Här är tio fakta som du bör känna till om landet som är känt för sina djursafaris!

Betyder stenhus…

Namnet Zimbabwe är härlett från ”dzimba dzemabwe”, vilket på språket shona betyder ”stenhus”. Detta landsnamn, som har använts sedan år 1980, är en hyllning till stenstaden Stora Zimbabwe, där Monomotaparikets huvudstad var belägen.

Missa inte de spektakulära Victoriafallen

Victoriafallen (se bild nedanför) är en av världens största och mest spektakulära vattenfall. Det ligger benäget i Zimbabwes nordvästra del, på Zambezi-floden.

Var förr täckt av skog

Stora delar av Zimbabwe var en gång täckt av skogar med ett riktigt stort djurrike. Hwange National Park i Zimbabwe har fler djur och en större mängd arter än någon annan nationalpark i landet, och mer än 400 fågelarter. Det ligger mellan Bulawayo och Victoriafallen.

Välutbildade

Landet i fråga har den högsta läskunnigheten i Afrika. Drygt 90% av befolkningen i Zimbabwe är läskunniga, vilket är en markant högre siffra än grannländerna.

8 olika valutor

Zimbabwe är det enda landet i världen som har hela åtta officiella valutor. De är amerikanska dollar, sydafrikanska rand, botswanska pula, brittiska pund, australiensiska dollar, kinesiska yuan, indiska rupier och japanska yenen. Det är häpnadsväckande att ingen av dessa valutor är exklusiva för Zimbabwe.

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

Centralamerika (ibland även kallat Mellanamerika) kallas den avsmalnade landförbindelsen mellan Nord- och Sydamerika. Området har fler beteckningar med varierande indelning och räknas vanligen som en region i Nordamerika, men i bland annat sammanställningar över...

10 fakta du antagligen inte visste om Smögen

10 fakta du antagligen inte visste om Smögen

Smögen är en ö och en ort i Sotenäs kommun, Västra Götalands län. På Smögen ligger också den populära Smögenbryggan, som varje år lockar hundratusentals turister från världens alla länder. Bebyggelsen avgränsades av SCB mellan 1960 och 2020 till en tätort för att 2020...

10 fakta du antagligen inte visste om Amsterdam

10 fakta du antagligen inte visste om Amsterdam

Amsterdam är Nederländernas största stad, den officiella huvudstaden (den nederländska regeringen, parlamentet och statsöverhuvudet samt alla ambassader har dock säte i Haag som därför är Nederländernas faktiska huvudstad), och ligger i provinsen Noord-Holland. Staden...