1
1 point

Att göra film är en stor konst och kräver ett konstnärligt handtag. Och hur välgjord filmen än blir i slutändan, eller hur många Oscarsstatyetter den blir nominerad till, så är det inte alltid lätt att få alla detaljer rätt. Och då är det ju tur att vi har Internet, så vi kan uppmana alla till felen som uppkommer i filmer! Eller hur? Nedan finner du tio misstag som skett i några storfilmen, som de flesta (kanske inte ens du?) har tänkt på!

The Aviator (2004) – chokladkakor…

Filmen The Aviator från 2004 blev en kommersiell framgång med Leonardo DiCaprio som spelade Howard Hughes. Men historiskt rätt blev dock inte filmen, åtminstone inte till 100%. I en av scenerna köper nämligen Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) chokladkakor. Det kanske inte låter som något jätteproblem, men i själva verket var det ett misstag, eftersom chokladkakor inte uppfanns förrän 1930, vilket är hela två år efter att filmen utspelade sig.

Titanic (1997) – sjön Wissota…

Det är kanske lite elakt att sparka på den som redan ligger, men när vi ändå redan har Leonardo DiCaprio på tapeten så är det lika bra att köra på med ytterligare en storfilm som han figurerar i – nämligen Titanic från 1997! I en scen berättar Jack (Leonardo DiCaprio) för Rose (Kate Winslet) att han och hans far brukade fiska i sjön Wissota. En kanske lite charmig historia – men med ett stort problem. Titanic sjönk 1912 och Wissota-sjön bildades först tre år senare, 1917.

Braveheart (1995) – kiltarna…

Denna episka och även historiska krigsfilmen nominerades till hela tio Oscarspriser och vann fem. Problemet är dock att William Wallace (Mel Gibson) bar på en kilt. Detta kanske inte låter så märkligt i sig, eftersom filmen utspelar sig i Skottland. Problemet är att kiltar inte blev populärt förrän på 1600-talet – det vill säga hela 300 år efter att filmen utspelade sig.

Forrest Gump (1994) – Apple-aktierna…

Visst fanns företaget Apple när filmen Forrest Gump utspelade sig 1975. Misstaget som har skett dock, är när han står vid sin brevlåda och ska öppna post, och man kan se Apples tidigare logotyp. Problemet är att Apple inte utformade den berömda regnbågslogotypen förrän följande år, och Apple blev inte ett börsnoterat företag förrän 1981.

Gladiator (2000) – ”Spanjoren”…

Ingen kan ju ha undgått Russell Crowes roll som Maximus Decimus Meridius i filmen Gladiator från år 2000! Hans karaktär kallades också för ”Spanjoren”, vilket faktiskt är ett gammalt franskt ord som uppfanns på 1300-talet – det vill säga mer än tusen år efter att filmen utspelade sig, eftersom Gladiator utspelade sig år 180 e.Kr.

The Hurt Locker (2008) – Xbox 360 och Gears of War…

Det här kanske är lite väl småsint, men är det fel så är det fel! I The Hurt Locker kan man nämligen skymta några som spelar Gears of War på Xbox 360, vilket kan tyckas konstigt. Xbox 360 släpptes nämligen 2005, alltså året efter som filmen utspelade sig. Och spelet Gears of War släpptes inte förrän ytterligare ett år efter – 2006.

Tillbaka till framtiden (1985) – Martys gitarr…

Om du är ett stort fan av Tillbaka till framtiden-filmerna måste du kommit ihåg scenen där Marty McFly (Michael J. Fox) reser tillbaka i tiden till 1955 och går på gymnasiedans för att spela på en Gibson ES-345-gitarr. Kan tyckas häftigt och allt, men problemet är bara att ES-345 inte ens började att tillverkas förrän 1958. Men vem vet, kanske hamnade han i en helt annan tidslinje under sin tidsresa?

300 (2006) – svartkrutet…

Xerxes armé gör allt för att slå spartanerna i filmen 300, och man använder till och med bomber för att besegra dem. Kan låta vettigt vid en krigsföring, kan man tycka – problemet är bara att svartkrutet inte uppfanns förrän på 900-talet. Även om filmen har en utmärkt historia så är den tyvärr inte historiskt korrekt, eftersom den utspelar sig under år 480 f.Kr.

Independence Day (1996) – fel adress…

För den som älskar katastroffilmer är Independence Day från 1996 ett måste att se! Men det är nog en självklarhet att du redan sett denna. Då kanske du också lade märke till den felaktiga adressen? I filmen exploderar nämligen Empire State Building, men inte många märkte att byggnadens läge skiljer sig från den verkliga adressen. I filmen är adressen till byggnaden 53rd street, men Empire State Building ligger i verkligheten på 34th street.

Indiana Jones och det sista korståget (1989) – historiska felaktigheter…

I den kultförklarade äventyrsfilmen Indiana Jones och det sista korståget från 1989 kan man se nazister som bränner böcker. Och visst är det historiskt korrekt. Det enda problemet är att scenerna utspelade sig 1938, och bokbränningarna skedde redan så tidigt som 1933.

Rädda menige Ryan (1998) – motorcykeln…

När Rädda menige Ryan hade biopremiär för ett gäng krigsveteraner från andra världskriget, var det många som fick lämna biografen. Anledningen var öppningsscenen som utspelade sig under Dagen D, som många krigsveteraner tyckte var så välgjord att de inte klarade av att se mer. Men det finns dock ett problem i filmen; när kapten Miller (Tom Hanks) blir skadad så lutar han sig mot en motorcykel av modellen Ural M-63. Problemet med just denna scenen är att modellen inte fanns förrän hela 18 år efter att filmen utspelade sig. 


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
2
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win