Har du någonsin hört en fakta så konstig att du känner dig som om du blivit indragen i någon surrealistisk sketch? Tja, håll i dig, för vi har grävt fram de mest galna och otroliga fakta som kommer att få dig till att skaka på huvudet och tvivla på allt du tidigare trott vara sant. Det är som om verkligheten bestämde sig för att ha en skojig dag och slängde in några kurvor i historien. Så, förbered dig på att förlora tron på allt du trodde du visste och ta en resa in i det mest absurda med oss när vi presenterar tio fakta som kommer att få dig att säga: ”Är det verkligen sant?”

Ostron är fyllda med reproduktionsvätskor när du äter dem…

Majoriteten av ostron förblir inte samma kön under sin livstid. Istället är ostron kända som protandriska djur, vilket innebär att de kan ändra sina könsorgan från hane till hona med tiden. Vanligtvis har ostron reproduktionsorgan som innehåller ägg och spermier. När ett ostron når mognad efter ett år i livet kommer det att släppa spermier och några år senare kommer det att släppa ut ägg. 

När ostron vill reproducera sig, frisätter de sina könsceller i vattnet. De manliga och kvinnliga könscellerna möts i vattnet, och befruktning sker där. Och under den så kallade parningssäsongen är ett ostron fyllt med reproduktionsvätskor som gör det grumligt. Om ett ostron inte parar sig kommer det att få ett ogenomskinligt utseende. Människor inser ofta inte att de äter ostron som är fyllda med reproduktionsvätska. Lyckligtvis, om ostron har hanterats korrekt och varit kylda, kommer det inte att skada människor att äta dem dock. Smaklig måltid! [källa]

Kedjesågar uppfanns inte alls för skogsskövling – utan hade från början ett helt annat ändamål…

Idag används motorsågar främst för att såga trä, men det är inte därför de uppfanns. Före det första kejsarsnittet under år 1794 var det nödvändigt att använda små medicinska knivar och sågar för att föda barn som inte kunde lämna födelsekanalen.

Läkare använde en metod som kallas symfysiotomi, som involverade att ta bort delar av ben och brosk för att skapa mer utrymme för en bebis att lämna. Dessa symfysiotomier utfördes utan narkos och var notoriskt smärtsamma för mödrarna.

År 1780 uppfanns medicinska kedjesågar av läkare för förlossning, för att göra processen att ta bort bäckenbenet, och därmed barnet, lättare och mindre tidskrävande. Dessa kedjesågar drevs av en vev och kan bäst beskrivas som en modern kökskniv med små tänder på en oval kedja. Nu är du glad över att du inte födde barn under 1700-talet, va? [källa]

För inte så länge sedan åt människor lik av medicinska skäl…

Innan moderna läkemedel vände sig människor till en märklig källa för medicin: bland annat mänskligt kött. Enligt historiker var det mest populärt att använda komponenter i människokroppen för att bota olika åkommor under 1500- och 1600-talet. Forskare, präster, kungligheter och vanligt folk konsumerade läkemedel som innehöll mänskligt fett, blod och ben. Dessa medel var tänkta att behandla allt från huvudvärk till epilepsi.

De populära metoderna förändrades under åren, från smulade egyptiska mumier till att stoppa inre blödningar, bandage indränkta i mänskligt fett för gikt och även kung Charles II av Englands personliga kur; alkohol som innehöll bitar av en mänsklig skalle.

Mänskliga kvarlevor användes så ofta som medicin delvis för att många trodde att de innehöll anden hos den person som hade gått bort. En persons ande ansågs koppla samman deras kropp och själ, vilket är anledningen till att många trodde att den hade en oöverträffad vitalitet som kunde användas för helande. Att dricka människoblod ansågs till exempel vara fördelaktigt för ens hälsa och var ett populärt alternativ för fattiga människor till de dyra apoteksbehandlingarna. Ju fräschare blodet var, desto mer kraftfullt ansågs det vara, eftersom det fortfarande innehöll kroppens vitalitet.

Naturligtvis används komponenter av människokroppen fortfarande i modern medicin, om än med avsevärt mindre konsumtion. [källa]

Bowlingbollshål har visat sig innehålla avföringsrester…

Denna lilla bisarra fakta kan eventuellt förstöra din idé om en rolig eftermiddag i bowlinghallen. Enligt Cary McNeals bok, 1001 Facts That Will Scare the S#*t Out of You, har fingerhålen i bowlingklot visat sig innehålla ”avsevärda” mängder fekal kontaminering. Bajs alltså, rent ut sagt.

Detta innebär att beroende på bowlingklot, när en person placerar sina fingrar i hålen, riskerar de att få spårmängder av avföring på fingrarna. Tyvärr är det ju också som sätter sig och äter efter en bowlingmatch, utan att tvätta händerna. [källa]

Bilen som Kennedy mördades i användes senare av flera presidenter…

En av de mest kända presidentmorden var på den amerikanska presidenten John F. Kennedy. Många vet att Kennedy mördades i sin bil medan han åkte i en bilkortege genom Dealey Plaza i Dallas, Texas, den 22 november 1963. Det är dock färre som vet att andra amerikanska presidenter använde samma bil som Kennedy mördades i.

Lincoln Continental Presidential Limousine från 1961 var en Ford Motor Company-monterad bil som leasades till Secret Service för 500 dollar per år. Den specialbyggda bilen kostade nästan 200 000 dollar (cirka 1,9 miljoner dollar sett till inflationen under 2022) och hade en rad unika funktioner, inklusive blinkande röda sirenljus, invändiga strålkastare och ett hydrauliskt baksäte som kunde höjas knappt 30 centimeter för att höja upp presidenten.

Efter mordet på president Kennedys byggdes bilen om till ett pris av nästan 500 000 dollar för att göra den säkrare och reparera de skador som hade uppstått vid mordet. En av nyckelfunktionerna i fixen var tillägget av en permanent, icke-borttagbart tak som innehöll transparent rustning. Den användes senare regelbundet av USA:s presidenter Lyndon B. Johnson och Richard Nixon trots dess tragiska historia. [källa]

10 slumpmässiga fakta vi hade fel om hela tiden

10 slumpmässiga fakta vi hade fel om hela tiden

I en värld fylld av information och kunskap är det inte ovanligt att vissa fakta och påståenden får ett starkt grepp om vårt medvetande, bara för att senare visa sig vara missförstådda eller helt enkelt felaktiga. I den här fascinerande artikeln kommer vi att belysa...