Grand Canyon är ett eroderat ökenlandskap i nordvästra Arizona, USA. Grand Canyons nationalpark är sedan 1979 med i Unescos lista över världsarv. Coloradofloden har grävt sig ned i berggrunden under lång tid och bildat en av världens största kanjon. Man brukar kalla Grand Canyon för världens äldsta historiebok, eftersom den innehåller så många olika gamla bergarter. Nedan följer tio fakta som du kanske inte kände till om världsarvet!

Ett postkontor mitt i allt…

Det finns ett postkontor längst ner vid Grand Canyon. Det är byn Supais postkontor, och posten dit levereras med hjälp av en åsna, som tar cirka två och en halv timma varje dag.

Sov i en 65 miljoner år gammal grotta…

Det största hotellpaketet i hela världen ligger 22 våningar under ytan (bild från lyxsviten ser du nedanför). En natt för två personer kostar cirka 700 dollar (cirka 6 600 kronor mätt i dagens kurs). Men det kanske det kan vara värt för att få sova i en 65 miljoner år gammal grotta?

Skulle skoja med sin dotter – dog…

En pappa skulle vid ett tillfälle skoja med sin dotter och låtsades att trilla ner från en berggrund. Problemet var att han kanske tog skojandet lite väl seriöst och råkade istället på riktigt trilla ner över 120 meter rätt mot sin egen död.

Hårda flygregler över reservatet…

Kommersiella flygningar fick förr flyga i princip hur de ville över Grand Canyon så passagerarna kunde få se den intressanta platsen från skyn. Detta fick dock ett snabbt slut år 1956 när två plan kraschade mitt över Grand Canyon, vilket resulterade i stora skador på naturreservatet.

Konspirationsteorier om egyptiska skatter…

Det finns en konspirationsteori om att egyptiska skatter och tunnlar hittades i Grand Canyon under år 1909 som därefter täcktes över av Smithsonian. Området i fråga har många namn förknippade med egyptiska landmärken och är för närvarande begränsat till alla vandrare.

10 fantastiska landskap som nästan ser overkliga ut

10 fantastiska landskap som nästan ser overkliga ut

Upptäck den överväldigande skönheten och förunderliga mångfalden hos vår planet genom en visuell resa till några av de mest hisnande landskapen på jorden. Denna artikel bjuder på en samling bilder som fångar den naturliga prakt och de otroliga formationer som präglar...

10 fakta du antagligen inte visste om norrsken

10 fakta du antagligen inte visste om norrsken

Norrsken, även kallat polarsken, är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i jordens atmosfär. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket...

10 fakta du antagligen inte visste om bensin och olja

10 fakta du antagligen inte visste om bensin och olja

För första gången i modern tid har behovet av bensin och olja börjat att minska - trots att det fortfarande är en väldigt liten minskning. Den största anledningen bakom minskandet av framförallt bensin beror på den ökade försäljningen av elbilar. Men än så länge är...