I en uppsjö av filmer och litteratur har vi stött på människan mot dinosaurien. Lyckligtvis har det aldrig behövt hända i verkligheten, oavsett vad Jurassic Park säger. Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om de utdöda monstren.

Krävs ytterst lite…

De flesta dinosaurier kan rasidentifieras med hjälp av endast en liten tand eller ett ben. Det krävs alltså inte mycket för att veta vad det var för typ av dinosaurie som en gång vandrade på vår kära jord.

Toaletten ingen nyhet…

Den äldsta ”toaletten” är cirka 240 miljoner år gammal och användes av dinosaurier. Med toalett menar vi att specifika arter utförde sina behov på ett och samma ställe under långa perioder.

Därifrån kom vrålen i storfilm…

Dinosauriernas läten i den kultförklarade filmen ”Jurassic Park” är i själva verket taget från sköldpaddor när de parar sig. Snacka om manliga läten under aktens gång.

Mindre än en liten hund…

Den minsta dinosaurie som människan hittills funnit benrester från är bara 10 cm lång och vägde mindre än en chihuahua.

Människans liv är bara 1 minut och 17 sekunder

Om jordens existens bara bestod av 24 timmar hade det första tecken på liv skapats 04:00 på morgonen. Träd och växter klockan 22:24, dinosaurier vid 23:41 och människan klockan 23:58:43. Livet på jorden är med andra ord inte så gammalt, även om det går hundratals miljoner år tillbaka.