I den färgglada världen av smaker och dofter står vanilj som en universell favorit. Med sina förföriska toner och mångsidiga användningsområden har vanilj gått långt bortom att vara bara en enkel smak i glass. Denna artikel utforskar vaniljens rika historia, dess botaniska mysterier och överraskande fakta som kryddar vår förståelse för denna klassiska smak. Sätt dig bekvämt och låt oss tillsammans dyka in i den smaskiga vaniljens förtrollande värld!
Vanilj måste pollineras för hand…
Vaniljorkidéer (Vanilla planifolia), där vaniljen kommer från, blommar mest under våren. Till skillnad från många andra blommande växter, måste vaniljorkidéer pollineras för hand inom 12 timmar efter att de har öppnat sig.
På senare tid har det dock kommit in rapporter om att orkidébin kan hjälpa till med pollineringen av vaniljorkidéerna, men åsikterna går isär hos botanister och forskare, och än så länge är handpollinering den enda gångbara metoden. [källa]
Vi har en 12-årig slav att tacka för upptäckten med handpollinering…
Under många år kunde människan inte odla vanilj eftersom de inte visste att de kunde handpollineras. År 1841 upptäckte en 12-årig förslavad pojke vid namn Edmond Albius att vaniljblommorna kunde pollineras manuellt. Med tiden försökte en fransk botaniker, Jean Michel Claude Richard, hävda att han upptäckte tekniken, men blev snabbt utbuad och Edmond Albius fick istället erkännandet bakom upptäckten, som han förtjänade. [källa]
Vanilj kan orsaka dermatit…
När saften från vaniljorkidéer kommer i kontakt med huden kan det orsaka mild till svårare dermatit. Medicinska experter tillskriver detta till kalciumoxalatkristallerna som finns i orkidéerna. Vaniljbönder bär oftast skyddskläder, just för att de i regel blir lidande av så många hudsjukdomar annars.
Och för dig som inte vet vad dermatit är, så är det en inflammatorisk reaktion i huden som resulterar i rodnad, klåda och ibland blåsor. [källa]
Det är även den enda ätbara frukten från orkidéfamiljen…
Även om orkidéer är den största familjen av blommande växter, är vanilj den enda ätbara frukten från dem. Det finns över 150 arter av vanilj finns tillgängliga, var och en med distinkt färg, smak och arom. [källa]
Vaniljextraktet är alkoholhaltigt…
Från forskning och tidigare registrerade förekomster är vaniljextrakt alkoholhaltigt. Och ganska rejält, dessutom! Faktum är att det räcker med bara cirka 30 gram av vaniljextraktet för att det ska motsvara drygt fyra shots av vodka. [källa]
Det är även en av de dyraste kryddorna…
Om det inte vore för saffran hade vanilj varit den dyraste kryddan i världen. Olika faktorer bidrar till detta; bland annat har vi den globala efterfrågan som överstiger tillgången. Likaså triggar handpollineringen upp priserna, eftersom det skapar så mycket merjobb för vaniljbönder. Sen tar det också flera år för vaniljorkidéen att producera vaniljstång efter plantering, och det kräver omsorgsfull odling och tålamod från bönderna. Vanilj är dessutom känslig för väderförhållanden och kan drabbas av skadedjur och sjukdomar, vilket ytterligare ökar risken för skördeminskningar. [källa]
De flesta av de vaniljsmaksatta produkterna innehåller inte ens vanilj…
På grund av hur dyr naturlig vanilj är, innehåller de flesta produkter som marknadsförs med vaniljsmak faktiskt inte riktig vanilj. Det kan sträcka sig allt från vodka med vaniljsmak till pudding och vaniljkex. Om en produkt med vaniljsmak inte innehåller riktig vanilj, används ofta syntetiska eller konstgjorda vaniljaromer för att ge den önskade smaken. Dessa aromämnen kan skapas kemiskt för att efterlikna den naturliga smaken av vanilj. [källa]
Att skörda vaniljstångarna är lika arbetskrävande som att pollinera dem…
Hela processen från plantering till skörd av vanilj är otroligt arbetsintensiv. Vid skörden undviks omogna mörkgröna baljor, medan de som visar tecken på blekgul missfärgning från den distala änden också anses vara olämpliga. Normalt sett mognar varje frukt successivt, vilket kräver daglig skörd. [källa]
Madagaskar är en av de största producenterna av vanilj…
Inte helt otippat är vaniljproduktionen inte lämpad för klimatet över hela världen. Mindre än 10 000 ton produceras årligen, med Madagaskar bland de primära kultivatorerna; landet bidrar med cirka 80% av världens all producerade vanilj. Men på grund av dåliga jordbruksmetoder, torka och cykloner som påverkar jordbruket i landet, finns det oro för att vaniljskörden kommer att sjunka ytterligare med åren. Indonesien är också en anmärkningsvärd vaniljproducent. [källa]
Har sitt ursprung i Mexiko…
Även om afrikanska Madagaskar producerar mest vanilj i världen, så finns det uppgifter som visar på att vanilj först växte i naturen runt Mexikanska golfen, vissa delar av Eduardo och Karibien. Totonac-folket domesticerade först växten, som har odlats sedan åtminstone år 1185. Det finns också spekulationer om att olmecerna kan ha varit de första att använda den som krydda. [källa]