Inga forum på internet är så belastade som de som handlar om barn och familjeliv. Frågor ställs om vad som är rätt och fel, vad som är normalt och onormalt – ja, allt man kan föreställa sig. Därför tänkte vi på 10fakta.se passa på att reda ut åtminstone ett par frågetecken när det kommer till barns utveckling. Håll tillgodo!
De första åren av ett barns utveckling är allra viktigast…
De första fem åren (och speciellt de tre första) i ett barns liv är det viktigaste av de alla. Då formar barnen nämligen hjärnans organisering, utveckling och funktion som kommer att vara med under hela livet.
Hjärnan skiljer sig från barn till vuxen…
En grupp forskare har noterat att ett barns hjärna kan jämföras med en lykta: de är vagt medveten om allt. En vuxen hjärna å andra sidan, är mer som en ficklampa: medvetet fokuserat på specifika saker men ignorerar bakgrunden. Forskarna påpekar att kreativa människor har behållit en viss förmåga att tänka som ett spädbarn.
Vi är programmerade till att tycka barn är söta…
Majoriteten av forskare tror att människor är evolutionärt programmerade till att tycka barn är söta, just för att se till att vi vårdar dem – även genom sömnlösa nätter och kolikanfall.
Visst är de högljudda…
Evolutionsbiologer hävdar att nyfödda föds med ett ”irriterande skrik” så att föräldrar inte blir alltför känslomässigt fästa medan barnet fortfarande har en stor chans att dö. Dessutom, gråtandet uppmärksammar omgivningen, och föräldrarna, på att barnet är i ett behov.
Miljövariabler spelar en viktig roll…
Barns utveckling spelar en stor roll när det kommer till samspelet mellan gener och miljövariabler. Till exempel kan ett barn bära på generna som får en att bli lång, men om barnet i fråga inte får rätt näring under utvecklingsperioden kan han eller hon aldrig nå sin fulla höjd.
Den vanligaste utvecklingsförseningen…
Den vanligaste typen av utvecklingsförseningar hos barn är språk- och talsvårigheter. Talet hänvisar till verbala uttryck, såsom hur ord bildas. Språket är mer omfattande och inkluderar att kunna uttrycka och ta emot information, till exempel även förstå gester.
Brist på närkontakt kan leda till psykiska sjukdomar…
Vanliga orsaker till sociala och emotionella komplikationer i utvecklingen inkluderar autism, Aspergers syndrom och desintegrativ störning. Några tidiga tecken på autism brukar vara brist på ögonkontakt, svårigheter med närkontakt och apati mot föräldrar eller vårdgivare.
Sverige var första landet med att förbjuda aga…
”Det var bättre förr”, har du säkert fått höra ett flertal gånger. Mycket kanske var bättre förr, men att aga sina barn, likt förr i tiden, har studier visat sig kunna vara ett hinder för ett intellektuellt utvecklande. Med andra ord finns det en markant korrelation mellan smisk eller annan fysisk bestraffning och ett lägre IQ.
Så viktigt är det med vuxna förebilder…
Studier har påvisat att barn gör som bäst ifrån sig när de har åtminstone tre kärleksfulla och stödjande vuxna förebilder i sina liv.
En begränsad tekniktid kan vara avgörande…
Barn som tittar på TV, brukar datorer/telefoner/surfplattor eller liknande aktiviteter i mer än tre timmar per dag löper en större risk att få problem med uppförande, emotionella symtom och relationsproblem vid den tid de är sju år, jämfört med barn som inte gör det.
Gråtandet skiljer sig från olika kontinenter…
En grupp forskare har noterat att barn kan gråta med viss typ av tonfall av sitt modersmål. Bebisars gråtande kan alltså skilja sig beroende på vart i världen man befinner sig.