Alexander den store (Alexander III) är en av människans tids största fältherrar och föddes 20 juli 356 f.Kr. i Pella. Fram till sin död år 323 f.Kr. hann han med mer än vad någon annan tidigare har gjort när det kommer till krigshistoria. Böcker har skrivits i hans ära, filmer har spelats in om honom, noveller har författats. Ja, han var kort och gott en intressant man, men också med många underliga idéer och drag. Här är tio fakta om Alexander den store som du bör känna till, som de kanske inte tog upp i skolan.

Obesegrad under 15 år…

Att han var en stor krigsherre är det inget snack om. Under hela femton års tid av erövring och krig förlorade Alexander den store aldrig en enda strid, vilket i dagens historieböcker också ses som någon form av rekord.

Undervisades av Aristoteles…

Alexander var son till Filip II av Makedonien och Olympias som var dotter till kungen av Epeiros. Senare hävdade Alexander att hans riktiga far var guden Zeus. Från år 343 f.Kr. var den kände filosofen Aristoteles Alexanders lärare. Alexanders far Filip hade kallat honom till Makedonien, för att undervisa Alexander. Aristoteles lärde den unge prinsen bland annat retorik och litteratur.

Mäktiga män och deras katträdsla…

Vad hade Alexander den store, Adolf Hitler, Mussolini och Napoleon gemensamt? Jo, det led av ailurofobi, som kort och gott betyder att man lider av ”rädslan för katter”. Ailurofobi är en erkänd fobi och inte alltför ovanlig.

Tvättade håret i saffran för att göra det orangefärgat…

Hans orangefärgade hår har mer eller mindre blivit en ikon, men i själva verket var det inte hans naturliga hårfärg. Alexander tvättade nämligen håret i saffran för att hålla det blankt och orangefärgat.

Han blev mäkta imponerad av perserna…

Efter att hans armé hade besegrat perserna började Alexander den store att klä sig som dem och tog också två persiska kvinnor till fruar.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...