Amning är naturens sätt att förse ett spädbarn med mat genom att låta det suga på moderns bröst, även kallat att ”ge di” eller att ”ge bröstet”. Idag är det ett ganska hett diskuterat ämne, då många kvinnor känner att de inte kan amma var de vill när deras barn är hungrigt. Likaså tycker många andra att amning bör ske lite diskret eller med en tygbit över bröstet. Mänsklig bröstmjölk är den hälsosammaste formen av mjölk för spädbarn. Det finns få undantag, såsom när modern tar vissa läkemedel eller är smittad av T-lymfotrop virus, HIV, eller har en aktiv obehandlad tuberkulos. Amning främjar hälsan, förebygger sjukdomar och minskar mat-, hälso- och sjukvårdskostnader. Med detta självklara sagt bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om amning!

Amning kan minska risken för fetma…

För ett par år sedan visade även en studie att amning leder till bättre matvanor i förskoleåldern hos barn. De barn som hade blivit flaskmatade hade nämligen svårare att känna efter när de var mätta, jämfört med de mat som åt från sin moders bröst. Forskarna tror dock att det är mer av en beteendelänk snarare än näringsmässigt.

Vatten rekommenderas…

När du ammar är du mer törstig än vad du är i vanliga fall. Det rekommenderas starkt att du dricker ett stort glas med vatten efter varje amning. Däremot ska du självklart inte dricka mer än nödvändigt.

Omöjligt att kopiera…

Detta för att bröstmjölken ständigt är under förändring i kroppen, och kan på så vis inte dupliceras. Ingen moders bröstmjölk är den andra moderns bröstmjölk sig lik – utan just din bröstmjölk är helt unik. Skulle du ta ett bröstmjölksprov under förmiddagen på en kvinna skulle det inte ens synas att det kommer från samma kvinna om du tar ett likadant prov senare på eftermiddagen.

Två typer av protein extra viktiga…

Dessa två kallas för vassle och kasein. Det finns mer vassleprotein än kasein, och det har de största infektionsbekämpande befogenheter som din kropp har att erbjuda. Om inte ditt barn får dessa två proteiner kan han eller hon i framtiden få svårt för att smälta mjölk eller utsättas mer för infektioner.

Produktionen anpassar sig…

Dina bröst kommer bara att producera så mycket mjölk som barnet behöver, varken mer eller mindre. När du börjar amma, kommer dina bröst börja att producera mer mjölk, men allt eftersom barnet kommer att äta mindre med åldern kommer också mjölkproduktionen sakta men säkert att avta mer och mer.

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

Vår kropps försvarsmur mot sjukdomar är en imponerande och komplex mekanism som vi oftast tar för given - vårt immunsystem. I denna artikel kommer vi att utforska fascinerande fakta om vårt immunförsvar, hur det fungerar och dess avgörande roll för att hålla oss...