Vatten kan tyckas vara ett onödigt ting, men utan dess existens hade inte vi funnits till – eller något levande alls på vår jord, rättare sagt. Cirka 75% av vår yta på jorden består av vatten, men allt är inte drickbart. Här följer tio fakta som du inte kunde tro om något så självklart och vardagligt för många av oss.

Så mycket vatten har vi…

Det består cirka 1,5 miljarder kubikkilometer av vatten på vår kära planet jorden. Det blir en hel del badkar att fylla.

75%…

Om allt vatten på jorden skulle fördelas jämt över planetens yta skulle djupet i genomsnitt vara cirka 3 700 meter. Vi får helt enkelt vara glada över att vi har lite land att vara på, då planetens yta består av cirka 75% vatten.

1% är drickbart…

Man kan tro att vattnet är en självklarhet för alla, men så är inte fallet. Bristen på rent och fräscht vatten är stor, speciellt i u-länder. 97% av allt vatten är saltat, 2% är instängt under polarisar och endast 1% av allt vatten är drickbart och fräscht. Men med tanke på hur många som faktiskt har tillgång till rent vatten kan man kanske lägga en tanke på hur mycket vatten vi egentligen har här på vår kära jord.

Ännu fler badkar att fylla…

Det största kända moln av vattenånga upptäcktes av NASA i närheten av ett svart hål 12 000 000 ljusår från oss ute i rymden. Det fanns 140 triljoner gånger mer vatten i det molnet än vad vi har på hela vår jord.

10 000 triljoner…

Antarktis har varit täckt av is och snö i över 30 000 000 år. Man räknar med att det består av cirka 10 000 triljoner ton av snö och is.