Ett tandläkarbesök i Sverige är i princip dyrare än att ta flyget till Polen och få en full undersökning av en legitimerad tandläkare. Självklart spelar det in vad man har för ärende hos tandläkaren. Trots detta har Sverige en av världens vassaste tandvård, som också är gratis tills man fyller 25 år. Men hur mycket vet vi egentligen om våra tänder? Här följer tio fakta som du åtminstone bör veta innan du greppar tandborsten.

Kroppens hårdaste material…

Ytsidan av tändernas emalj är hela kroppens hårdaste material. Med andra ord: var rädd om dina tänder, och framförallt din emalj.

Kan födas med tänder…

Människans första tänder, mjölktänderna, börjar att växa redan när fostret ligger i livmodern. De spricker dock inte upp förrän man är runt 6-12 månader. Men det hör inte till ovanligheterna att man föds med små tänder.

Dina tänder är unika…

Hittills har ingen människa dokumenterats att ha samma uppsättning och mönster på tänderna som någon annan. Just din mun är med andra ord lika unik som dina fingeravtryck. Därför kan man också identifiera döda människor med hjälp av kroppens tänder och ett befintligt tandkort.

Över en månads tandborstning…

I snitt spenderar en människa 38,5 dagar på att borsta tänderna under hela sin livstid. Givetvis varierar detta beroende lite på vilken del av världen man kommer ifrån.

Kan leda till diabetes…

Många sjukdomar kan associeras med din orala hygien. Bland annat hjärtsjukdomar och diabetes. Med andra ord är tänderna en av din kropps viktigaste delar att ta väl hand om.