Australien är ett drömresmål för många av oss. En hel del svenskar har till och med bosatt sig där, och att svenskar bosätter sig i landet är inte direkt någon nyhet. Men hur mycket kan du om landet? Här är åtminstone tio fakta som du bör känna till om den gigantiska ön.

24 styck blev 10 miljoner…

1859 tog landet in 24 kaniner till Australien. Dessa kaniner förökade sig och inom loppet av tio år hade de nått 10 000 000. Är det möjligtvis därför kaniner förknippas med snabb avel, kanske?

Kängurus ett av de vanligaste djuren…

Australien kallas för ”kängururnas land”, och detta kanske inte är så konstigt då det bor fler kängurus i det stora öriket än vad det gör människor.

Betalade tillbaka hela bidraget…

En irakisk man flyttade till Australien och lät deras välfärdssystem försörja honom. När han senare kom på fötter och lyckades väldigt bra i livet skrev han en check med det totala belopp som Australiens regering gett honom i bidrag i form av en återbetalning.

En rosa sjö…

Den turistpopulära sjön ”Hillier” är rosafärgad (som du ser på bilden nedan), och forskare är inte riktigt säkra på varför det har blivit på detta viset.

Premiärministern försvann spårlöst…

1967 begav sig Australiens premiärminister till stranden för att ta en simtur – sedan dess har han aldrig setts igen.

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

Centralamerika (ibland även kallat Mellanamerika) kallas den avsmalnade landförbindelsen mellan Nord- och Sydamerika. Området har fler beteckningar med varierande indelning och räknas vanligen som en region i Nordamerika, men i bland annat sammanställningar över...

10 fakta du antagligen inte visste om Smögen

10 fakta du antagligen inte visste om Smögen

Smögen är en ö och en ort i Sotenäs kommun, Västra Götalands län. På Smögen ligger också den populära Smögenbryggan, som varje år lockar hundratusentals turister från världens alla länder. Bebyggelsen avgränsades av SCB mellan 1960 och 2020 till en tätort för att 2020...

10 fakta du antagligen inte visste om Amsterdam

10 fakta du antagligen inte visste om Amsterdam

Amsterdam är Nederländernas största stad, den officiella huvudstaden (den nederländska regeringen, parlamentet och statsöverhuvudet samt alla ambassader har dock säte i Haag som därför är Nederländernas faktiska huvudstad), och ligger i provinsen Noord-Holland. Staden...