Autism är en medfödd neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) som innebär en genomgripande störning i utvecklingen. De funktioner som påverkas är både kognitiva och emotionella, vilket bland annat medför nedsättningar inom helhetsförståelse, socialt samspel/kommunikation, planerings- och organisationsförmåga, fantasi/föreställningsförmåga, minnesfunktioner, beteenden och känslor. Du kanske själv känner någon med autism? Eller själv är diagnostiserad? Här är åtminstone tio fakta om diagnosen – som det inte pratas alltför mycket om – du antagligen inte kände till sedan tidigare!
Över 20 miljoner…
Cirka 21,7 miljoner människor har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning världen över. Man tror dock att mörkertalet är stort i flertalet länder. Vissa länder saknar dessutom statistik över det helt och hållet. Enligt uppgifter från Socialstyrelsen och Nationella kvalitetsregistret för autism (NQA) fanns det år 2020 cirka 33 000 registrerade personer med autism här i Sverige.
Vanligare hos killar…
En av 42 pojkar blir diagnostiserade med autism, medan bara en på 189 kvinnor får samma diagnos. Med andra ord är det cirka fem gånger vanligare hos det manliga könet gentemot det kvinnliga.
Har inget som helst samband med vaccinering…
Andrew Wakefield (se bild ovanför), en känd läkare som hävdade att det fanns ett klart samband mellan autism och vaccinering, visade sig på senare hand ha förfalskat statistik och studier. När det hela uppdagades blev herr Wakefield av med sin läkarlicens och det blev löpsedlar över hela världen.
Och han ställde verkligen till med ramaskri…
Tack vare Andrew Wakefields falska studier tror än idag cirka 20% av den amerikanska befolkningen att det finns ett samband mellan autism och vaccinering. Den amerikanska regeringen jobbar dock aktivt med att dementera dessa påståenden.
Intensiv autism får människan att stänga av…
De med intensiv autism tyder på att människorna ”stänger av”, eftersom de upplever och känner för mycket och starkt.
Forskarna vet inte riktigt varför…
Personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är mindre benägna att gäspa. Ju svårare tillståndet är desto mer sällan gäspas det. Det finns en uppsjö av olika teorier kring varför det är på detta viset, men man vet ännu inte till 100% den egentliga anledningen.
Inga synliga skillnader…
Det finns inga synliga skillnader i hjärnans anatomi mellan personer med autism och de som inte är diagnostiserade.
Så viktiga är D-vitaminerna…
Ett lågt innehav av D-vitamin under graviditeten har sammanlänkats med en större risk för ett autistiskt utvecklande hos barnet.
Autism-vänliga biografer…
Över 250 biografer i Storbritannien är så kallade ”AFS”, det vill säga autism-vänliga. På dessa biografer är volymen avsevärt lägre, belysningen mörkare och du kan ta med din egen mat och dryck till föreställningen, om så önskas.
Så vanligt är det…
Funktionsnedsättningen är vanligare än cancer hos barn, diabetes och AIDS tillsammans.