Kungariket Belgien är en konstitutionell monarki i Västeuropa, som gränsar med Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Luxemburg. Belgien är en av grundmedlemsstaterna i Europeiska unionen och är säte för EU:s högkvarter, samt flera andra stora internationella organisationer som Nato. Landet i fråga är bara ypperligt större än vad Sverige är i folkmängd, med cirka en miljon fler invånare. Men här är tio fakta som du säkerligen inte kände till om landet sedan tidigare!
Automatiskt organdonator…
Att donera sina organ efter döden blir allt mer vanligt här i Sverige. I Belgien å andra sidan är du per automatik organdonator, om du inte på förhand vägrar att donera bort dem, vilket i så fall måste ske skriftligt.
Kungafamiljen gjorde allt för att försvara landet…
Under första världskriget ledde kung Albert I (se bild nedanför) personligen det desperata försvaret mot tyskarna, medan drottningen tjänstgjorde som sjuksköterska. Deras son, den då 14-årige kronprinsen, anlände i infanteriet som soldat.
Flest skilsmässor i världen…
Om du tycker att många skiljer sig i Sverige är det ingenting jämfört med våra vänner nere i Belgien. Rent statistiskt går cirka 70% av alla äktenskap käpprätt åt pipsvängen och slutar i skilsmässa. Detta gör Belgien till det land där störst procentandel skiljer sig i världen.
Politisk grupp vill splittra landet…
Det finns en rörelse i Belgien som vill splittra landet och dela upp de fransktalande och de nederländska talarna. Belgien skulle då lösas upp och de respektive grupperna skulle i så fall slå samman med Frankrike och Nederländerna.
Kungen blev avsatt under 24 timmar…
Belgiens före detta katolska kung blev avsatt makten under ett dygn. Detta för att den belgiska regeringen skulle kunna rösta igenom en lag som legaliserar abort, utan att ers majestät skulle behöva underteckna den.
Förberedde sig inför nazisternas invasion…
Före nazisternas invasion år 1940 hade Belgien en armé på cirka 600 000 soldater på grund av oro att tyskarna skulle attackera – men endast 16 stridsvagnar.
Orsakade medvetet översvämningar i landet…
Under första världskriget öppnade Belgien sina slussar för att tillåta att havsvatten strömmade in och översvämmade delar av landet. Detta för att förhindra en tysk ockupation. De lyckades dock att hålla sin gräns under hela krigets varaktighet.
Ett väldigt språkrikt land…
Belgien har fyra vanligt förekommande talade språk: nederländska, franska, tyska (de tre officiella språken) och engelska. 38% av belgierna använder två eller tre språk på jobbet och 27% av belgierna kan konversera på mer än tre språk.
En flod av poliovirus…
I september 2014 dumpade företaget GlaxoSmithKline oavsiktligt 45 liter koncentrerad levande polioviruslösning i Lasnefloden i Belgien.
Spabehandlingar kommer ursprungligen från staden Spa…
Det välkända ordet ”spa” kommer från Spa, Belgien – en stad som är känd för sina helande mineralfjädrar och har gjort sig sin plats på kartan som världens ”spamecka”.