Man brukar säga att skottet i Sarajevo var början till första världskriget, det krig som omfattade och påverkade mer eller mindre hela jordens nationer. Över nio miljoner soldater och sju miljoner civila fick sätta livet till. Inte nog med detta, även cirka 60 miljoner européer fick mobiliseras. Här är tio fakta som du måste veta om krigets historia.

Spanska sjukan utbredd…

Alla soldater dog inte i eldstrid, man räknar med att cirka en tredjedel av första världskrigets alla offer dog av den spanska sjukan.

En stabil sexa…

Trots att det var ett krig som påverkade nästan alla länder på något sätt så var det inte det krig som slutat med flest dödsfall. Första världskriget ligger bara på en sjätte plats med flest dödsfall under en krigsperiod i historien.

Pushade Mexiko att anfalla USA…

År 1917 bjöd tyskarna in Mexiko att delta i första världskriget genom att attackera USA. Detta såg mexikanerna som ett ypperligt tillfälle att återerövra Texas, New Mexico och Arizona. Någon attack ägde dock aldrig rum.

11/11, 11:00…

Siffran 11 är av stor betydelse för första världskrigets slut. Kriget tog nämligen slut 11:00 på morgonen, den elfte dagen i den elfte månaden. Detta var år 1918.

Världens största militärmakt

Idag är USA världens största militärmakt. Trots att andra nationer, som Kina och Ryssland, gör allt för att växa förbi jätten. Det är också tack vare första världskriget som USA kom att bli världens största militära makt, och har så varit sedan dess.