Bumerangnebulosan är en protoplanetarisk nebulosa belägen cirka 5 000 ljusår från jorden i Kentaurens stjärnbild. Bumerangnebulosan fotograferades av Rymdteleskopet Hubble år 1998. Med hjälp av Swedish-ESO Submillimetre Telescope vid La Silla-observatoriet i Chile mätte forskare 1995 temperaturen i nebulosan till 1 K (motsvarar −272,15 °C), vilket gör nebulosan till den naturligt kallaste plats i universum som människan hittills känner till. Här kommer dock tio fakta om Bumerangnebulosan som du antagligen inte kände till sedan tidigare!
Den absolut kallaste platsen…
Som redan nämnt i förtexten är Bumerangnebulosan den absolut kallaste plats vi känner till i hela universum – eller ja, kallast på ett naturligt vis då, så klart. Temperaturer har uppmätts till hela -272,15 °C.
Till och med kallare än kvarlevor från Big Bang…
Åter igen är vi inne på hur kallt det är (men det är svårt att släppa). Visste du att det faktiskt är kallare än de kylande kvarlevorna som efterlades av Big Bang. Dessa rester finns överallt i universum och har en temperatur på upp till -270 °C.
Får sin färg från en dvärgstjärnas ljus…
Bumerangnebulosan lyser i ett färgglatt sken och är fullt synlig, men den här glöden är faktiskt orsakad av den centrala vita dvärgstjärnans ljus som återspeglas av de dammkorn som finns i nebulans gas.
Är fortfarande väldigt ung…
Detta betyder helt enkelt att Bumerangnebulosan är mycket ung, eftersom i äldre planetariska nebulosor är det de ultravioletta strålarna som emitteras av de centrala vita dvärgstjärnorna, som gör att gaserna i nebulosan glöder starkt. Den vita dvärgstjärnan är ännu inte i det stadium där den kommer att avge ultravioletta strålningar.
Fått sitt namn tack vare hur vi ser den…
Fenomenet har fått sitt namn från den asymmetriska formen, som syns med hjälp av de optiska teleskopen stationerade på marken här på jorden.
Ser annorlunda ut i Hubble-teleskopet…
När denna nebulosa först upptäcktes med markteleskop fann forskare att nebulosans form faktiskt såg lite förvrängd ut. Rymdteleskopet Hubble svängde om kameralinsen mot nebulosan år 2003 och upptäckte att den såg mer ut som en timglas när den ses i synliga våglängder.
Utseendemysteriet fick sig en förklaring…
Hubble såg sedan nebulosan ett antal gånger och det gjorde också flera andra teleskop. Ett nytt mysterium uppstod som senare kom att bli löst. Faktum är att planetariska nebulosor har formen av ett timglas i allmänhet, men det händer bara – och endast – när gas från centralstjärnan sprutas ut med hög hastighet.
Ett omdiskuterat namn…
Egentligen kan man säga att namnet – Bumerangnebulosan – är felaktigt, tack vare att man såg den från ett markteleskop i Australien. Upptäckarna, Mike Scarrott och Keith Taylor, tyckte att det såg ut som en bumerang – men i själva verket liknar det mer en fluga eller ett timglas.
Har förlorat enorm mängd solmassa…
Forskare på amerikanska NASA säger att den centrala vita dvärgen av Bumerangnebulosan har förlorat nästan 1,5 gånger solmassan under de senaste 1 500 åren.
Logisk förklaring till det kalla klimatet…
Anledningen till att det är så oerhört kallt beror på att gasen som sprutas ut från den centrala vita dvärgstjärnan expanderar utåt vid en mycket snabb hastighet på 164 kilometer per sekund. Detta gör det möjligt för gasen att förlora sin värme. Det fungerar på samma sätt som kylskåp, där expanderande gas möjliggör kylning.