De huvudsakliga riskfaktorerna för depression inkluderar tidigare övergrepp (fysiska, sexuella, känslomässiga), vissa typer av läkemedel (läkemedel som behandlar högt blodtryck exempelvis), konflikt med familjemedlemmar eller vänner, dödsfall eller förlust, kroniska eller allvarliga sjukdomar och även en familjehistoria av depression. Givetvis betyder det inte att någon av dessa faktorer behöver leda till en depression, och det finns också en mängd andra faktorer som kan spela in. Det antidepressiva läkemedlet ”Prozac” är idag ett av världens mest sålda läkemedel, och fler lider av depression idag än någonsin tidigare. Här är ytterligare tio fakta som du kanske inte kände till.

Negativa händelser behöver inte vara utgångspunkten…

Det är konstigt nog inte bara negativa händelser som kan leda till en depression. Även positiva händelser, såsom examen, giftermål eller ett nytt jobb kan leda till depressioner.

Missbrukare ofta deprimerade…

Cirka 30% av de som har ett missbruksproblem lider också av någon form av depressionsliknande symptom.

Kvinnor mer drabbade än män…

Kvinnor löper nästan dubbelt så stor risk att drabbas av en depression till skillnad från män. Att kvinnor är mer utsatta för att diagnostiseras med diagnosen beror delvis på östrogen, som kan förändra aktiviteten av neurotransmittorer, som bidrar till den psykiska sjukdomen.

Cirka en fjärdedel drabbas någon gång…

Någon gång under ens livstid kommer cirka 25% att drabbas av en depression – kortvarig eller långvarig.

Medelålders män en ökande grupp…

När män kommer till medelåldern kan de vänta sig en ökad risk för att bli deprimerade. Detta på grund av minskningen av testosteron i kroppen.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

Många av oss känner nog igen humörsvängarna från en havande kvinna. Antingen har du upplevt det själv eller så har du stått jämte och sett helt oförstådd ut. Men det är ganska fantastiskt och fascinerande vad den mänskliga kroppen genomgår och kan göra i samband med...