De huvudsakliga riskfaktorerna för depression inkluderar tidigare övergrepp (fysiska, sexuella, känslomässiga), vissa typer av läkemedel (läkemedel som behandlar högt blodtryck exempelvis), konflikt med familjemedlemmar eller vänner, dödsfall eller förlust, kroniska eller allvarliga sjukdomar och även en familjehistoria av depression. Givetvis betyder det inte att någon av dessa faktorer behöver leda till en depression, och det finns också en mängd andra faktorer som kan spela in. Det antidepressiva läkemedlet ”Prozac” är idag ett av världens mest sålda läkemedel, och fler lider av depression idag än någonsin tidigare. Här är ytterligare tio fakta som du kanske inte kände till.

Negativa händelser behöver inte vara utgångspunkten…

Det är konstigt nog inte bara negativa händelser som kan leda till en depression. Även positiva händelser, såsom examen, giftermål eller ett nytt jobb kan leda till depressioner.

Missbrukare ofta deprimerade…

Cirka 30% av de som har ett missbruksproblem lider också av någon form av depressionsliknande symptom.

Kvinnor mer drabbade än män…

Kvinnor löper nästan dubbelt så stor risk att drabbas av en depression till skillnad från män. Att kvinnor är mer utsatta för att diagnostiseras med diagnosen beror delvis på östrogen, som kan förändra aktiviteten av neurotransmittorer, som bidrar till den psykiska sjukdomen.

Cirka en fjärdedel drabbas någon gång…

Någon gång under ens livstid kommer cirka 25% att drabbas av en depression – kortvarig eller långvarig.

Medelålders män en ökande grupp…

När män kommer till medelåldern kan de vänta sig en ökad risk för att bli deprimerade. Detta på grund av minskningen av testosteron i kroppen.

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

Vår kropps försvarsmur mot sjukdomar är en imponerande och komplex mekanism som vi oftast tar för given - vårt immunsystem. I denna artikel kommer vi att utforska fascinerande fakta om vårt immunförsvar, hur det fungerar och dess avgörande roll för att hålla oss...