Alla har vi någon gång åkt på en riktigt snorig förkylning, där febern eskalerat till solens grader och allt papper i världen inte räcker till för att stoppa flödet från näsan. Att män faktiskt blir sjukare i vanlig influensa än vad kvinnor i regel blir är ju bevisat sedan långt tillbaka, men här följer ytterligare tio punkter som kan vara kul att veta!

Härstammar från italienska influentia…

Ordet ”influensa” kommer från början från det italienska ordet ”influentia”, för att människor trodde att man blev förkyld beroende på hur vår planet låg mot stjärnorna och andra planeter, eftersom man visste att allt rörde sig. ”Influentia” betyder översatt till svenska alltså ”inflytande”.

Var femte människa får årligen influensan…

Årligen får cirka 20% av jordens befolkning en influensa. I många fall, speciellt hos de äldre, är den till och med dödlig.

Och har du småbarn är det ännu fler…!

Forskare tror att det är mellan 2-3 influensapandemier per år.

Så många dör globalt av influensa…

WHO (Världshälsoorganisationen) beräknar med att mellan 250 000 – 500 000 människor dör av en vanlig influensa globalt årligen.

Spanska influensan mest dödlig hittills…

Den spanska influensan dödade fler amerikaner på ett år än vad amerikanska soldater som totalt dog i strid under första världskriget, andra världskriget, Koreakriget och Vietnamkriget tillsammans.

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

Vår kropps försvarsmur mot sjukdomar är en imponerande och komplex mekanism som vi oftast tar för given - vårt immunsystem. I denna artikel kommer vi att utforska fascinerande fakta om vårt immunförsvar, hur det fungerar och dess avgörande roll för att hålla oss...