Bakterier finns överallt, och det är också grunden och början till allt liv som finns på jorden. Men hur mycket vet vi egentligen om dessa mikroskopiska saker? Här är tio fakta du kan ta med dig när du ska läxa upp arbetskamraten som gärna petar i näsan.

Det är den del det…

Cirka 1,8 kilo av vår kropps totala vikt är endast bakterier. Uträkningen är gjord på män som är 180 centimeter höga och väger 84 kilo.

Vår teknik rena bakteriefällan…

I snitt har ett arbetsskrivbord 400 gånger fler bakterier än din toalett. Tangentbordet och musen till datorn är en stor bakteriemagnet i detta. Även din fickburna mobiltelefon innehåller cirka 18 gånger mer bakterier än din toalett.

1 458 nya navelbakterier funna…

Forskare hittade nyligen 1 458 nya typer av bakterier från en människas navel. Det kan tyckas låta mycket, men i det stora hela är det egentligen i princip ingenting.

Upp till 100 000 bakterier…

En nyborstad mun känns fräscht, men när munnen är som renast innehåller ändå varje tand mellan 1 000 – 100 000 bakterier. Goda som onda.

Choklad kan motverka hål

Choklad innehåller en antibakterieeffekt och minskar hål i tänderna. Självklart om du bara äter choklad i en lagom mängd.