Koreakriget var en väpnad konflikt på Koreahalvön som pågick från 25 juni 1950 och som avslutades med vapenstillestånd från den 27 juli 1953. Konflikten pågår tekniskt sett fortfarande i dag. En fredsdeklaration skrevs under i Pyongyang den 4 oktober 2007, med målet att ersätta vapenstilleståndet med ett permanent fredsavtal. Före det formella krigsutbrottet ägde ett stort antal militära konfrontationer rum. Kriget började med att Nordkorea angrep söder om den 38:e breddgraden. Förenta nationernas säkerhetsråd antog den 27 juni en resolution som uppmanade medlemsstaterna att undsätta Sydkorea. Sovjetunionen bojkottade vid denna tid säkerhetsrådet och kunde därför inte lägga in sitt veto. FN-styrkor ledda av USA gick in på Sydkoreas sida, medan Nordkorea senare mottog hjälp från Kina. Kriget övergick snart i ett dödläge. Tre år senare enades parterna om ett ”tillfälligt” vapenstillestånd som råder än i dag. Än idag är det oroligt mellan Syd- och Nordkorea, och ständigt spänns musklerna från nordkoreanernas sida.
Här följer tio fakta som du kanske inte kände till om Koreakriget!
Över 5 000 000 sårades eller dog i kriget…
Totalt dödades och sårades över 5 000 000 människor sedan Koreakrigets start den 25 juni år 1950. Man beräknar att cirka hälften av dessa var civila människor. Fram till dagens datum saknas fortfarande 7 000 amerikanska soldater, som man inte vet någonting om, men sannolikt blev de dödade eller tillfångatagna av den nordkoreanska regeringen.
Kriget hade kunnat få ett stopp tidigare…
Månader före Nordkorea invaderade Sydkorea hade amerikanska myndigheten CIA observerat att den nordkoreanska armén rörde sig söderut. Amerikanarna och sydkoreanerna lät dock nordkoreanerna röra sig fritt, eftersom de trodde att de bara omstrukturerade sitt militära försvar.
Inget världskrig trots 16 nationers inblandning…
Trots att Koreakriget involverade hela 16 nationer klassas det än i dag inte som ett världskrig. De FN-länder som skickade stridande trupper för att understödja sydkoreanerna var Australien, Belgien, Kanada, Colombia, Etiopien, Frankrike, Storbritannien, Grekland, Holland, Luxemburg, Nya Zeeland, Filippinerna, Sydafrika, Thailand och Turkiet. Fyra länder skickade också medicinsk hjälp: Indien, Italien, Norge och Sverige.
Sydkoreas regering försåg sin armé med prostituerade kvinnor…
Den sydkoreanska regeringen försåg sina militära styrkor med prostituerade kvinnor. En prostituerad skulle betjäna 29 män om dagen, och ett samlag skulle inte vara längre än 30 minuter, så de hann med att betjäna den tänkta mängden. Det pågår än idag debatter i USA angående hur pass stor involvering de amerikanska soldaterna hade i det hela.
7 245 amerikanska soldater blev krigsfångar…
Det fanns totalt 7 245 amerikanska krigsfångar i Nordkorea under kriget. Av dessa dog 2 806 i fångenskap och 4 418 återvände så småningom till sin amerikanska militära styrka. Tjugoen amerikanska soldater vägrade repatriering efter fångenskap.
10 fakta om andra världskriget som låter påhittat – men är helt sanna
Andra världskriget, med sin omfattande skala av dramatik och förödelse, har fått en plats i historieböckerna som en av de mest avgörande händelserna i mänsklighetens historia. Men ibland, när vi granskar de otroliga händelserna som utspelade sig under denna tid, kan...
10 festliga fakta du antagligen inte visste om Oktoberfest
Vad händer när en hel stad slänger på sig lederhosen och hissar ölstora muggar som om de vore olympiska facklor? Jo, då vet du att det är dags för Oktoberfest! Tänk dig en värld där bältet bara finns för att hålla upp dina lederhosen, och där öl räknas som en del av...
10 kusliga fakta om kända turistattraktioner
Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...