Hei og haa, jeg er norrman!”, kan tänkas höras lite här och var från grannen i väst. Här är tio fakta som du antagligen inte hade en susning om angående lillebror.

Kärleken har inga gränser…

Kung Harald av Norge lovade att förbli ogift livet ut om han inte kunde gifta sig med sin sanna kärlek. Den sanna kärleken visade sig vara en dotter till en köpman inom klädeshandel. De båda gifte sig senare med hjälp från regeringen och hon blev därefter drottning av Norge.

Vi i Sverige är inte det minsta bittra…

Norge har världens största statsfond. Att den har blivit så kopiöst stor beror på att landet i fråga har sparat nästan alla pengar man fått från försäljning av olja. ”Hur stor är den?”, tänker säkert du. Jo, cirka en biljon dollar

Bäst statistik i Europa…

Norrmännen har ett lågsäkerhetsfängelse på en ö där fångar har möjlighet att göra nästan vad de vill. De kriminella som är fängslade där är några av Norges värsta interner, men har trots detta den lägsta siffran på återfall i Europa.

Varsågod för det, Japan. Varsågod…

Sushi kommer från Japan”, har man alltid fått höra, och får höra än idag. Sushi må vara stort i Japan, men alla sushi är inte japanskt. Det var faktiskt Norge som introducerade lax-sushi för japanerna.

Det hurrar vi för…!

Norge får 98-99% av sin elektricitet från vattenkraft. Detta är högre siffror än vad något annat land har i världen.