Tellus, eller jorden som vi kallar den i folkmun, är den plats där du och jag lever – tillsammans med flera miljarder andra människor och djur. Planeten bildades för 4,54 miljarder år sedan och har under den tiden lyckats samla på sig en hel del rolig och intressant fakta. Här är åtminstone tio av de mest intressanta fakta som du bör känna till om vår planet.

Så stor är vår planet…

Om du skulle kunna borra ett hål rakt genom jorden och sedan hoppade genom hålet, skulle det ta hela 42 minuter att nå andra sidan.

Finns stora hopp om tvillingplaneter

Troligtvis innehåller vår galax över två miljarder planeter som påminner om, eller liknar, jorden. Flera exoplaneter har redan hittats genom teleskop och tror sig likna vår planets klimat.

Enorma svampar…

Före träd fanns på jorden var planeten täckt av gigantiska svampliknande växter. De svampliknande växterna kunde bli stora som träd!

Fler stjärnor än sandkorn…

Det finns ungefär 7 500 000 000 000 000 000 sandkorn på jorden. Och eftersom det finns fler stjärnor i rymden än vad det finns sandkorn på vår planet känns det inte ens värt att tänka på hur stor rymden egentligen är. Man blir snurrig av mindre.

Vatten i tre former…

Jorden är den enda platsen i vårt solsystem som vi vet där vatten finns i tre olika former; flytande, fast och ångande.

10 fakta du antagligen inte visste om svarta hål

10 fakta du antagligen inte visste om svarta hål

Svarta hål är, enligt den allmänna relativitetsteorin, en koncentration av massa med ett så starkt gravitationsfält att ingenting - inte ens ljus - kan övervinna kroppens gravitation. Materia eller ljus som kommer in innanför det svarta hålets händelsehorisont förblir...

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

Att universum är stort är det ingen fråga om. Exakt hur stort det är - eller om det möjligtvis är oändligt - vet dock ingen riktigt svaret på, även om det finns en uppsjö av olika hypoteser och teorier. Vad som dock är väldigt klart i det hela, är att vi människor...

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

Jorden är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Det är också vårt hem och hemmet för alla kända levande organismer. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den...