Sovjetunionen, eller Sovjet, betyder ”styrande råd” eller ”råd”, och översätts formellt till ”Socialistiska rådsrepublikernas union”. Sovjetryssland eller bara Sovjet, var en konstitutionellt socialistisk stat som existerade på den största delen av territoriet av det forna Tsarryssland i Eurasien mellan 1922 och 1991. Sovjetunionen var en enpartistat som dominerades av kommunistpartiet. Även om Sovjetunionen nominellt var en union bestående av sovjetrepublikerna (som från 1956 var 15 stycken) med huvudstaden i Moskva, utgjorde den i praktiken en mycket centraliserad stat med planekonomi. Mycket av det sovjetiska samhället övervakades av det nationella säkerhetsorganet KGB, som var aktivt från 1954 och efter Sovjetunionens fall ersatts av FSB i Ryssland. Idag har nuvarande Ryssland med president Vladimir Putin fått sig ett rykte om att agera på samma aggressiva sätt mot grannländerna som Sovjetunionen gjorde, och vi i Sverige är inget undantag på att ha märkt av kränkningar av både luftrum och inom det marina.
Med detta sagt kommer här tio fakta som du bör känna till om forna Sovjetunionen!
KGB var inte att leka med…
Efter att en sovjetisk gisslan hittades död kastrerade KGB-agenter gisslantagarens brorson och skickade de avhuggna organen samt en lista över andra kända familjemedlemmar till mannen. De återstående sovjetiska gisslan som hölls till fångna släpptes därefter omgående.
Kunde ha blivit storslagna rymdpolare…
Sovjetunionen och USA hade ursprungligen samtal om att gemensamt satsa på rymdresor under det kalla kriget. Sovjetunionen hade i åtanke att acceptera förslaget, men när president Kennedy sköts ihjäl i USA föll planen ur sanden, just för att Sovjet inte litade på vicepresidenten Johnson.
Sovjetunionen befriade flest människor från koncentrationsläger…
I filmer som utspelar sig under andra världskriget lyfts ofta de amerikanska och allierade soldaterna fram som hjältar när de befriar fångar från koncentrationsläger, men sanningen är den att sovjeterna befriande fler fångar från koncentrationsläger runt om i Europa än vad de allierade gjorde tillsammans.
Tetris grundare blev helt utan ersättning…
Skaparen av det revolutionerande spelet Tetris, Alexey Pajitnov (1984), fick inga som helst royalties från ett av de mest populära speltitlarna under de första tolv åren när landet styrdes under kommunistiska förhållanden. Först år 1996 kunde Pajitnov erhålla ekonomisk ersättning från staten för sitt skapande och fick patent på sin uppfinning. Tidigare ansågs hans skapelse ägas av den sovjetiska regeringen.
Sovjeterna borrade det djupaste hålet någonsin…
Sovjetunionen var väldigt öppna och nyfikna för experiment, och en del kan tyckas dyra och kanske lite väl onödiga. Ett av deras kanske mest onödiga experiment kallas för ”Kola Superdeep Borrhål”, där de borrade ett stort hål i marken mellan år 1979 fram till 1992 – bara för att se hur långt man faktiskt kunde borra sig ner. De hann komma till 12 262 meter innan de gav upp.
10 fakta om andra världskriget som låter påhittat – men är helt sanna
Andra världskriget, med sin omfattande skala av dramatik och förödelse, har fått en plats i historieböckerna som en av de mest avgörande händelserna i mänsklighetens historia. Men ibland, när vi granskar de otroliga händelserna som utspelade sig under denna tid, kan...
10 fakta du antagligen inte visste om Robert Oppenheimer
I historiens dunkla vrår finns en man vars namn för alltid kommer att vara förknippat med en av de mest avgörande ögonblicken i mänsklighetens historia. Robert Oppenheimer, en gåtfull och komplex individ, var hjärnan bakom den vetenskapliga och teknologiska kraft som...
10 festliga fakta du antagligen inte visste om Oktoberfest
Vad händer när en hel stad slänger på sig lederhosen och hissar ölstora muggar som om de vore olympiska facklor? Jo, då vet du att det är dags för Oktoberfest! Tänk dig en värld där bältet bara finns för att hålla upp dina lederhosen, och där öl räknas som en del av...